Udruga HERA

Sudjelovanje na edukaciji u organizaciji Državne škole za javnu upravu “Prevencija i sprečavanje rodno uvjetovanog nasilja”.

Vijesti

Dana 20. i 21. travnja 2023.godine sudjelovale smo u Zagrebu na dvodnevnoj edukaciji u organizaciji Državne škole za javnu upravu “Prevencija i sprečavanje rodno uvjetovanog nasilja”. Prvi dan se bazirao na temama ravnopravnosti spolova, predrasuda prema nasilju nad ženama i femicida uz praktične primjere i vrlo korisnu vježbu “Anina priča”. Vježba se radila u manjim grupama i vrlo jasno je prikazala s kojim se sve preprekama žrtve nasilja susreću te osvijestila perspektivu korisnika, ali i moguće predrasude koje kao stručnjaci možemo imati, bilo da se radi o pretpostavkama da žrtve raspolažu većim brojem informacija ili nepovjerenju. Predavačice ovog dana bile su Lorena Zec iz SOS Rijeka i doc. dr. sc. Anita Lauri Korajlija s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Drugi dan se uglavnom bavio temama položaja žrtve. S obzirom da su glavne predavačice bile odvjetnice, Una Zečević Šeparović iz OD Zečević i Sanja Bezbradica Jelavić iz OD Jelavić i partneri, izlaganje i primjeri iz prakse su se uglavnom iznosili iz odvjetničke perspektive. Naglasak je također bio na Konvenciji Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Kod primjera iz prakse stekao se dojam prikaza jedne perspektive te nažalost prikaza slučaja loše prakse koji nisu postigli željeni efekt, a to je vjerojatno skretanje pozornosti na eventualne pogreške, samokritičnost i mehanizme kako izbjeći daljnje takve situacije. Za kraj je predavanje o međuresornom upravljanju rizicima održao Nebojša Paunović, pravni savjetnik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.