Udruga HERA

Vijesti

Podrška organizacija za prava žena Izvješću UN-ove Posebne izvjestiteljice za nasilje nad ženama i djevojčicama i zahtjevi prema državnim institucijama
Organizacije za prava žena iz Hrvatske su povodom rasprave o Izvješću UN-ove Posebne izvjestiteljice za nasilje nad ženama i djevojčicama, koja će se održati u petak 23.6.2023., uputile pisma Vladi RH, Ministarstvu pravosuđa i uprave, Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstvu unutarnjih poslova, Hrvatskom saboru te Vijeću za ljudska prava UN-a u kojima izražavamo svoju punu podršku Izvješću te tražimo provedbu preporuka sadržanih u Izvješću u Hrvatskoj.
Očekujemo od državnih institucija da s punom pažnjom razmotre Izvješće Posebne izvjestiteljice UN-a za nasilje protiv žena i djevojčica, Reem Alsalem, u kojem je podastrta minuciozna analiza odluka vezanih za skrbništvo nad djecom, u kojima pokazuje kako su prema ženama diskriminirajuća i pogubna postupanja institucija kada se obiteljsko nasilje ne uzima u obzir. Uz žene, žrtve su i djeca, posebno ranjiva skupina, jer se, kako dokumentira ovo izvješće, rijetko, a negdje nikad, ne saslušava i uvažava njihovo mišljenje i svjedočenja iako se sve odluke opravdavaju najboljim interesom djeteta.
Ovo iznimno vrijedno izvješće ukazuje na ozbiljnost štete koja nastaje zlouporabom pseudoznanstvenog koncepta otuđenja od roditelja i njegovih izvedenica na sudovima diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Problem korištenja ovog pseudoznanstvenog koncepta kao takvog je u nekoliko izvješća prepoznao i GREVIO. Na brojnim primjerima prepoznato je kako ovaj koncept uzrokuje daljnje zlostavljanje žrtava, interpersonalno i institucionalno te uzrokuje diskriminaciju žena i djece u sustavu socijalne zaštite i u obiteljskim sudskim postupcima.
Radeći sa stotinama žena i djece, žrtvama obiteljskog nasilja, u cijelosti podržavamo ovo izvješće Posebne izvjestiteljice, a od Vlade Republike Hrvatske zahtijevamo punu provedbu njenih preporuka i objavu plana provedbe do 22. rujna 2023. kada obilježavamo Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.
Ženska mreža Hrvatske:
Centar za društveno-humanistička istraživanja Zadar
Centar Idem Ija Mali Lošinj
DEŠA – Dubrovnik
Udruga Domine – organizacija za promicanje ženskih prava
Koordinacija ženskih grupa SEKA
Lezbijska grupa Kontra
TARA Ličko Petrovo selo
Udruga Brod
Udruga žena Dalj
Udruga žena Romkinja “Bolja Budućnost”
Ženska grupa Donji Lapac