Udruga HERA

 Informacije o kaznenom djelu izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu 

Vijesti

XXII. GLAVA KAZNENOG ZAKONA

IZAZIVANJE PROMETNE NESREĆE U CESTOVNOM PROMETU ČL.227. KAZNENOG ZAKONA

U sklopu programa „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke   kaznenih djela” donosimo informacije o KD   izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu. 

Kazneno djelo iz Članka 227. Kaznenog zakona blanketna je norma jer upućuje na kršenje propisa o sigurnosti prometa. Budući da se radi o kaznenom djelu ugrožavanja cestovnog prometa, propis na koji se upućuje je Zakon o sigurnosti prometa na cestama.

Počinitelj je sudionik u cestovnom prometu (sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama to je osoba koja na bilo koji način sudjeluje u prometu na cestama, tako da to mogu biti vozači, pješaci, vozači bicikala i dr.).

Za ostvarenje ovog kaznenog djela nužno je da se ostvare sljedeće pretpostavke:

  • teška tjelesna ozljeda druge osobe (različite od one osobe koja je uzrokovala nesreću) ili

  • imovinska šteta velikih razmjera (članak 87. stavak 27. Kaznenog zakona određuje da je imovinska šteta velikih razmjera ako prelazi 79.633,69 EUR).

Kvalificirani oblici namjernog kaznenog djela propisani su ukoliko je prouzročena drugoj osobi osobito teška tjelesna ozljeda (stavak 3.)i smrt jedne ili vise osoba (stavak 4.).

Stavkom 2. regulirano je nehajno počinjenje ovog kaznenog djela, a stavkom 5. i stavkom 6. kvalificirani oblici nehajnog počinjenja (osobito teška tjelesna ozljeda i smrt jedne ili više osoba).