Udruga HERA

Znate li što učiniti ako vam dijete nestane?

Vijesti

25. svibanja je Međunarodni dan nestale djece.
Svake godine tisuće obitelji dožive traumu nestalog djeteta. U takvim mučnim trenucima od velike je važnosti znati koje korake poduzeti.
Prepoznajući tu potrebu, AMBER Alert Europe surađivao je sa stručnjacima na području nestalih osoba na razvoju kampanje Check. Think. Report. / Provjeri. Promisli. Prijavi.
Putem ove inicijative, roditelji i skrbnici će dobiti ključne informacije i smjernice što učiniti i što očekivati kada im dijete nestane, osnažujući ih da brzo i učinkovito djeluju u slučaju nestanka djeteta.
Kampanja započinje istovremeno u 16 zemalja i na 14 jezika, a predvode je ministarstva unutarnjih poslova, nacionalne policije i vodeće neprofitne organizacije posvećene zaštiti djece u Europi.
Naziv kampanje sažima njezine temeljne savjete:
🔎 “Provjeri” kako bi potvrdio odsutnost djeteta,
🧠 “Promisli” kako bi se prisjetili ključnih detalja i procijenili situaciju te
🚨 “Prijavi” u cilju brzog prijavka nestanka djeteta.
“Svake godine u Europi nestane 300.000 djece. Kampanja “Provjeri. Promisli. Prijavi.” ključna je prekretnica u našim stalnim naporima da zaštitimo djecu i podržimo obitelji u kriznim vremenima”, izjavio je Frank Hoen, predsjednik i osnivač AMBER Alert Europe. “Osnažujući roditelje znanjem i resursima koji su im potrebni, cilj nam je skratiti vrijeme od prijave gubitka djeteta do pronalaska i povećati šanse za siguran i brz povratak nestale djece njihovim domovima.”
Ovaj dan služi kao podsjetnik na potrebu pravovremenog reagiranja i suradnje cijele zajednice kako bi se djeca što prije vratila u sigurno okruženje svojih najmilijih.
Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske potiče sve građane da se uključe u podizanje svijesti o sigurnosti djece i podrže ovu važnu inicijativu.
Pravovremeno reagiranje i obavještavanje policije i odgovornih institucija može značajno pridonijeti smanjenju broja nestale djece. Nestanak je važno prijaviti odmah. Ne čekajte da prođe 24 sata.