Udruga HERA

Vijesti

Udruga “HERA” Križevci partnerska je udruga na projektu „Utjecaj javnih politika na kvalitetu obiteljskog i radnog života te na demografsku sliku Hrvatske – prostori promjene”. Jedna od aktivnosti projekta je izložba „Jutros sam stala” o neplaćenom kućanskom radu mreže „4. smjena – nevidljiv rad” koja je otvorena 22.04. 2022.godine u atriju Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci.
Ovom izložbom nastoji se osvijestiti javnost o svakodnevnom neplaćenom kućanskom radu koji se smatra „ženskim” i koji većinom obavljaju žene. Izložba se do sada održala u Rijeci, Splitu, Poreču, Zadru, a nakon Križevaca putuje dalje u Osijek.

Izložba je dio Kampanje #JutrosSamStala koja proteklih mjeseci hrvatsku javnost nastoji osvijestiti o svakodnevnom neplaćenom kućanskom radu koji se smatra “ženskim”. Peglanje, čišćenje, kuhanje, pranje odjeće, planiranje, briga o djeci…Što bi se dogodilo da žene stanu s kućanskim poslovima? Kaos? Tko bi ih obavio?

Izložbu su posjetili pročelnici upravnih tijela Grada Križevaca Sandra Vuketić, Ivan Biškup, Sandro Novosel i Krešimir Brunović.

Izložba i kampanja dio su projekta “Utjecaj javnih politika na kvalitetu obiteljskog i radnog života te na demografsku sliku Hrvatske – prostori promjene”. Nositeljica projekta je udruga B.a.B.e. Budi aktivna. Budi emancipiran., a partneri/ce na projektu su: Sveučilište u Zadru, Grad Novska, Vukovarsko-srijemska županija, Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, Udruga “HERA” Križevci, Centar za građanske inicijative Poreč, Ženska udruga “IZVOR”, Hrvatska udruga poslovnih žena Krug, Domine – organizacija za promicanje ženskih prava, Prostor rodne i medijske kulture K-Zona te Mreža mladih Hrvatske.