Udruga HERA

Vijesti

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije aktivno sudjeluje kroz deset godina u globalnoj kampanji “One Billion rising / Milijarda ustaje”, koja je zbog svog značaja prerasla u svjetski pokret. Na tematskoj sjednici 14. veljače 2022. godine ispred udruge “HERA“ Križevci sudjelovala je Marina Švagelj Jažić.

Predsjednica Povjerenstva Verica Rupčić naglasila je kako ove godine zbog pandemijskih uvjeta nije bilo moguće organizirati javnu akciju pa je održana tematska sjednica, kojom se Povjerenstvo pridružilo globalnom prosvjedu protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. Istaknula je kako je cilj globalne kampanje podizanje svijesti o raširenosti nasilja nad ženama i djevojčicama i potrebi njegovog sprječavanja. Ove godine kampanja u fokus stavlja nasilje nad ženama i uništavanje planeta Zemlje, ali i povezanost i brigu žena u zaštiti okoliša. Sjednici je prisustvovao i zamjenik župana Ratimir Ljubić, koji je dao podršku aktivnostima Povjerenstva, a posebice u provedbi ove globalne kampanje, naglasivši kako su jedno od najaktivnijih povjerenstva na državnoj razini.

Na sjednici su doneseni zaključci, koji su kao poruka upućeni javnosti. Nužna je veća povezanost i suradnja institucija koje se bave, kako prevencijom, tako i rješavanjem slučajeva nasilja – centara za socijalnu skrb, policije i pravosuđa. Sve što su gosti iznijeli na sjednici, a i iskustva Povjerenstva, govore u prilog činjenici da cjelokupni sustav treba ojačati. Često se javljaju situacije da se problemi ne rješavaju na pravi način jer nema suradnje u spomenutom lancu.