Udruga HERA

Vijesti

Centar za podršku i razvoj civilnog društva „DELFIN“ Pakrac & Miramida Centar, Grožnjan-Grisignana petu godinu za redom organizirali su u Pakracu i Lipiku od 9.  do 15. srpnja Međunarodni volonterski  kamp mladih.

Izgrađen na ostavštini Volonterskog projekta Pakrac 1993. – 1997., pionirskog truda izgradnje mira u ex-YU državama, Volonterski kamp Pakrac okuplja mlade volontere kako bi učili o izgradnji mira, promicali suradnju ljudi koji dolaze izrazličitih sredina, pomagali lokalnoj zajednici kroz volonterske akcije i podržavali napore izgradnje održivog mira u gradu koji je pretrpio teška razaranja 1991. godine i koji je bio podijeljen do 1995. U kampu je do sada sudjelovalo preko 400 uglavnom mladih iz preko 20 zemalja.

Ovaj 5. kamp nastavak je tradicije solidarnosti, multikulturalnosti te aktivnog pristupa građenju mira. Tema kampa bile su nacionalne manjine i mladi. Ove je godine tema MLADI sagledana iz drugačijeg kuta – nemogućnosti ili nespremnosti starijih da ih razumijemo i podijelimo odgovornost s njima. 5.Volonterski kamp održao se zahvaljujući donacijama bivših volontera i volonterskom radu svih uključenih.  U sklopu kampa 13. srpnja također je održana i konferencija Mladi – Enigma za starije. Konferencija je održana u Vijećnica grada Pakraca u kompleksu “Janković”, a sudjelovali su volonteri-sudionici Kampa, predstavnici Centra “DELFIN”, predstavnik “Kuće ljudskih prava”, predstavnici Grada Pakraca -Nikola Ivanović, zamjenik gradonačelnice u ime srpske zajednice i predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine grada Pakraca, kao i Dubravka Špančić, stručni suradnik Odsjeka za opće poslove i društvene djelatnosti grada, te izaslanica gradonačelnice. Također su sudjelovali i brojni predstavnici Centra za mirovne studije, najveće mirovne udruge u ovom dijelu Europe, koji su obilježili i 20. godina osnutka i djelovanja, a iznikli su u Pakracu.

Volonterke/i volonteri 5. volonterskog kampa prezentirali su iskustva iz svoga kraja (Njemačka, BiH, Srbija, Makedonija, Hrvatska) . Sa volonterskim kampom i sudionicima kampa imala se priliku upoznati i predstavnica “HERE”.