Udruga HERA

Vijesti

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva u suradnji s predstavnicima Zaklade Anna Lindh organizirala je konferenciju s tematskom raspravom “Održivi razvoj (lokalnih zajednica) Euro – Mediterana” u Zadru od 11. do 13. lipnja 2019. godine. Na konferenciji je sudjelovala i predstavnica HERE Križevci.

Društveno poduzetništvo – pokretač održivog razvoja na Euro – Mediteranu tema je o kojoj je bilo riječi prvog dana trodnevne međunarodne konferencije.

O važnosti društvenog poduzetništva kao i o projektima i iskustvima govorili su: g. Zoran Puljić iz Zaklade Mozaik (Bosna i Hercegovina), gđa Elena Badeanschi i g. Egidio Formilan iz Federazione Trentina della Cooperazione (Italija), g. Stefanos Valliantos iz Hellenic Foundation For Culture (Grčka) te g. Abdallah Sobeih iz SWIDEAS (Švedska).

Drugog dana trodnevne međunarodne konferencije “Održivi razvoj (lokalnih zajednica) Euro-Mediterana” govorilo se o ulozi žena u razvoju lokalnih zajednicakao i o održivom razvoju otoka naMediteranu.

Panelistice drugog dana konferencije bilie su gđa Rada Borić iz hrvatskog Centra za ženske studije, članica Upravnog odbora ALF-a, bivša senatorica i ministrica visokog obrazovanja Jordana, gđa Rowaida al Maitah, gđa Inet Lelite, Women’s NGOs Cooperation Network of Latvia te gđa Alicia Abrid, Arab Woman’s Solidarity Association Belgium zajedno su utvrdile određene probleme s kojima se žene danas susreću u društvu iznoseći različite izazove u svojim zemljama. Tijekom panela naglašena je i važnost izgradnje mostova potpore među ženama.
Rolanda Sliaziene, Diversity Development Group iz Litve predstavila je uspješan projekt “Create a puppet, create yourself” (Stvori lutku, stvori sebe) koji ima za cilj razbiti i pomaknuti granice unutar samog sebe.

Druga tema o kojoj se govorilo drugog dana konferencije je Održivi razvoj otoka na Mediteranu. Gospođa Sanja Rendić-Miočević iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije predstavila je Nacionalnu razvojnu strategiju hrvatskih otoka do 2030. godine čiji je cilj razvijanje koncepta pametnih otoka.
Glavne smjernice programa Rijeka 2020 predstavila je gđa Iva Sušić, Projekt Rijeka 2020., stavljajući naglasak na programe koji će biti održani na kvarnerskim otocima. Program djelovanja društva na otoku Zlarinu gdje je cilj očuvati zdrav okoliš predstavio je g. Sylvain Petit, The Priority Actions Programme/Regional Activity Centre (PAP/RAC). O Izazove s kojima se susreću stanovnici otoka Oliba govorio je g. Denis Kleva, Udruga Sol –Olib dok je g. Gian Luca Atzori, Rete Italiana Dialogo Euromediterraneo – RIDE, istaknuo važnost očuvanja kulturne raznolikosti na talijanskim ali i mediteranskim otocima.

Obnovljivi izvori energije te pametni gradovi teme su koje su obilježile treći i posljednji dan međunarodne konferencije o Održivom razvoju (lokalnih zajednica) Euro – Mediterana. Oko 90 sudionika iz 17 zemalja tako se kroz različite primjere i iskustva moglo izravno upoznati o načinu i važnosti korištenja obnovljivih izvora energije, kao i o tome što su i na koji način funkcioniraju pametni gradovi.
O ovoj temi govorili su g. Daniele Messina, FMPS Italija, g. Toni Vidan, EGSO Hrvatska, g. Adriano Bisello, EURAC Italija te gđa Ivana Rogulj, Društvo za oblikovanje održivog razvoja Hrvatska.

Stručnjaci iz Italije predstavili su programe koji potiču održivi razvoj a koji se uspješno provode na područjima iz kojih oni dolaze, istaknut je uspjeh u snižavanju emisije stakleničkih plinova u području grada Siene i istoimene provincije. Naime, ova provincija 2011. godine prva je u svijetu dobila GHG certifikat po ISO standardima. Predstavljen je i projekt pametnih gradova s obzirom da su Bolzano i Innsbruck za sada jedina dva pametna grada u Europskoj uniji.

Projekt RMPPI (Renewable Micro Power Plant Initiative) koji ima za cilj ojačati i mobilizirati istraživačke i inovativne kapacitete za rješavanje problema integracije obnovljivih izvora energije predstavljen je sudionicima konferencije a u završnim zaključcima naglašena je važnost energije koju bi mogla proizvoditi lokalna zajednica.

Završena trodnevna konferencija u Zadru predstavlja svojevrsnu pripremu za uključivanje organizacija civilnoga društva u aktivnosti koje se planiraju za ALF EURO-MED FORUM 2020, koji će se održati u travnju 2020. godine u Šibeniku s ciljem povećanja utjecaja interkulturnog djelovanja suočenog s izazovima lokalnih zajednica Euro – Mediterana.