Udruga HERA

Vijesti

1. listopada 2018. godine u Kući Europe u Zagrebu Udruga za podršku žrtvama i svjedocima  održala je  Konferenciju: „Godina dana implementacije Direktive 2012/29/EU: uspjesi i izazovi“, povodom 5. godine rada Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja i 12 godina od osnivanja Udruge.

Na Konferenciji je sudjelovala i predstavnica “HERE” Križevci.

U srpnju 2017. godine promjenom Zakona o kaznenom postupku, transponirane su odredbe Direktive o uspostavi minimalnih standarda za prava, potporu i zaštitu žrtava kaznenih djela čime je Republika Hrvatska zadovoljila obveze preuzete članstvom u Europskoj Uniji.

Konferencija je okupila stručnjake iz Ministarstva pravosuđa, Ministarstva unutarnjih poslova, Državnog odvjetništva, Županijskog suda u Zagrebu, Hrvatske odvjetničke komore, Pravnog fakulteta u Zagrebu te organizacija civilnog društva s ciljem analiziranja praktične primjene Zakona o kaznenom postupku u sustavu podrške žrtvama i svjedocima. Kroz izlaganja i raspravu podijeljena su iskustva u provedbi pojedinačne procjene potreba žrtve, ulozi opunomoćenika, savjetnika i osobe od povjerenja u kaznenom postupku te nužnosti standardiziranog pristupa u pružanju podrške. Istaknuta je važnost međuresorne suradnje između državnih tijela i organizacija civilnog društva s ciljem pružanja zaštite i podrške osobama pogođenima traumom kaznenih djela i prekršaja.

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima kroz rad Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja pruža podršku svima u potrebi na besplatnoj i anonimnoj liniji – 116 006 svakim danom od 8 ujutro do 20 navečer. Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja je u pet godina rada zaprimio preko 7 200 poziva građana.