Udruga HERA

Vijesti

U ponedjeljak 10.lipnja u Vukovaru je predstavljen novi nacionalni multimodularni preventivni projekt „Lily“ Ministarstva unutarnjih poslova i partnera usmjeren  na senzibilizaciju javnosti o važnosti prevencije nasilja nad ženama odnosno na promicanje svijesti o važnosti života bez nasilja, važnosti rodnejednakosti iravnopravnosti. Na predstavljanju projekta sudjelovala je i predstavnica HERE. Projekt sadrži brojne komponente i provodit će se sustavno-od edukacija stručnjaka, suradnje s organizacijama civilnog društva, do niza kampanja kojima je cilj na svim razinama podizati svijest o štetnim posljedicama nasilja, kako na pojedinca, tako i na širu društvenu zajednicu. 

Naziv projekta simbolično asocira na pokojnu sutkinju Ljiljanu Hvalec, usmrćenu 22. rujna 1999. godine u krvavom pohodu muškarca koji je tijekom brakorazvodne parnice s pištoljem ušetao u sudnicu na Općinskom sudu u Zagrebu i ubio sutkinju Ljiljanu- Lily, odvjetnicu Hajru Prohić i svoju suprugu Gordanu Oraškić te teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Hrvatski Sabor proglasio je 2004. godine, 22. rujna Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na smrtno stradale žrtve.

Na predstavljanju projekta u programu koji je svakom pojedinom točkom jasno, nedvojbeno i izričito poručio kako je krajnje vrijeme da se prekine šutnja, da se potaknu i žrtve i svjedoci da prijave nasilje, sudjelovali su dramski umjetnici HNK Osijek točkom „PROGOVORI“, policijski službenici Interventne jedinice policije Nuštar tematskom pokaznom vježbom „REAGIRAJ“ kao i zajedničkom vježbom tehnika samoobrane s djelatnicama „Borova“ točkom „JAKA SAM“ .

Tvrtka „Borovo“ obilježila je 88. rođendan te je tom prigodom  dizajnirala  novu startas tenisicu „#RESPECTUS Lily“.  Dio novčanog iznosa od prodaje ograničene linije tenisica „#RESPECTUS Lily“ tvrtka „Borovo“ izdvajat će u humanitarne svrhe za sklonište za žene.