Udruga HERA

Vijesti

Javna akcija

– obilježavanje 22. 09. Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

ponedjeljak, 21. 09. 2020.godine,  Bjelovar,  Trg Eugena Kvaternika   od 11 – 12 h

 

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama,  obilježava se u spomen na 22. rujan 1999. kada su na zagrebačkom općinskom sudu ubijene tri žene – supruga u brakorazvodnoj parnici, njezina odvjetnica i sutkinja.

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama udruga “HERA“ u suradnji s Udrugom za zaštitu žena i djece žrtava obiteljskog nasilja „IRIS“ Bjelovar te  Udrugom SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava  organizira Javnu akciju senzibiliziranja javnosti na problematiku nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Osnovni cilj obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama je senzibiliziranje društva na problematiku nasilja nad ženama te slanje jasne poruke da živimo u društvu koje ne tolerira nasilje ni u kakvom obliku. Problem nasilja nad ženama ne smije ostati tajna već o toj temi treba javno govoriti, problem osvijestiti, a društvo i institucije, koje bi se time trebale intenzivno baviti, potaknuti na međusobnu suradnju i aktivnost.

Javna akcija održati će se u Bjelovaru 21.09.  na Kvaternikovu trgu,  u vremenu od 11,00 – 12,00 h.

Tijekom javne akcije građani/ke će moći dobiti informacije o načinu prijave nasilja u obitelji, gdje i kome se žrtve mogu obratiti, gdje dobiti savjet i podršku, te će se dijeliti letci i edukativni materijali svih sudionika u akciji.

Akcija će se odvijati uz poštivanje preporuka vezanih uz zaštitu od koronavirusa.

Svi sudionici/e dužni su imati zaštitne maske te poštovati propisani razmak.

Javna akcija dio je aktivnosti projekta Savjetovalište za žene žrtve nasilja i žrtve obiteljskog nasilja kojeg provodi Udruga “HERA”  Križevci – za zaštitu i promicanje ljudskih prava u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Križevci, Centrom za socijalnu skrb Koprivnica te Udrugom “Bolje sutra” osoba s invaliditetom grada Koprivnice. Projekt je financijski podržan sredstvima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.