Udruga HERA

Vijesti

Udruga “HERA” Križevci  i u 2019.godini nastavlja sa pružanjem podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela kroz program “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela” u Koprivničko – križevačkoj i Bjelovarsko – bilogorskoj županiji.

Program provodi Ženska soba te partnerske organizacije “HERA” Križevci, Delfin Pakrac, Deša Dubrovnik, Informativno pravni centar Slavonski Brod, Udruga Zvonimir Knin, Udruga za podršku žrtvama i svjedocima, Centar za građanske inicijative Poreć, S.O.S. Virovitica, Ženska grupa Karlovac “Korak”, SOS telefon za žene žrtve nasilja Krapinsko-zagorske županije. Program se provodi uz financijsku podršku Ministarstva pravosuđa.

Program „Mreže podrške i suradnje žrtvama i svjedocima kaznenih djela“ kreiran je s ciljem osiguravanja pružanja pomoći i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela u županijama u kojima nisu osnovani odjeli za podršku žrtvama i svjedocima. Svrha programa je pružanje pomoći i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela te promoviranja prava koja žrtve i svjedoci imaju prije, tijekom i nakon postupka kako bi što lakše prošli kroz traumatično iskustvo, a s ciljem sprečavanja njihove daljnje viktimizacije.

U okviru programa provodit će se sljedeće aktivnosti:

• pružanje psihosocijalne i savjetodavne pomoći žrtvama i svjedocima kaznenih djela

• pružanje podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela koje nisu prijavile/i kazneno (prekršajno) djelo te pružanje podrške nakon završetka sudskog postupka

• pružanje podrške žrtvama i svjedocima pratnjom na sud

• pružanje podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela u vidu pratnje na policiju, državno odvjetništvo i/ili centre za socijalnu skrb

U okviru programa organizirat će se sastanci sa institucijama sustava, javne akcije i okrugli stolovi  za predstavnike nadležnih tijela i institucija te organizacija civilnog društva s područja Koprivničko – križevačke i Bjelovarsko – bilogorske  županije s ciljem uspostave što bolje međusektorske suradnje institucija u području zaštite i pomoći žrtvama i svjedocima kaznenih djela.