Udruga HERA

Vijesti

Na Strossmayerovom trgu u Križevcima 14.02.2019.godine obilježena je  kampanja Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.  U  organizaciji kampanje su sudjelovali Udruga “HERA“ Križevci, Križevačke mažoretkinje, Udruga osoba s invaliditetom Križevci, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije i Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci.
Cilj ove kampanje je ukazati na zastrašujuću statistiku po kojoj je svaka treća žena u svijetu pretučena ili silovana, a kroz svoje govore predsjednica Udruge „HERA“ Marina Švagelj Jažić i predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić upoznale su građane o važnosti obilježavanja ove kampanje i osiguravanja adekvatnih mehanizama zaštite žrtava nasilja i pozvale sve na nultu stopu tolerancije na nasilje.
Podršku ovoj kampanji pored brojnih građana dali su i gradonačelnik Mario Rajn, predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Marko Katanović, zamjenik župana Ratimir Ljubić i pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Sandro Novosel,predstavnici PP Križevci, CZSS Križevci,  Crvenog križa Križevci, članovi udruge Maslačak te KUD-a Prigorje i brojni građani i građanke.
U sklopu kampanje pročitana su svjedočanstva žena koje su preživjele neki od oblika nasilja u zdravstvenim ustanovama, a o kojima su žene progovorile tijekom akcije #prekinimošutnju.
Održavanje kampanje završilo je plesom „Break the chain“ u izvođenju Križevačkih mažoretkinja i plesne grupe Gimnazije I. Z. Dijankovečkoga Križevci te zajedničkim fotografiranjem. Akcija je dio aktivnosti projekta “Aktivno oprotiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji” kojeg financijski podržava Grad Križevci.