Udruga HERA

Vijesti

 

 

Kampanja “Milijarda ustaje” je svjetska globalna kampanja koju je pokrenuo aktivistički pokret V-day 2012. godine predvođen aktivistkinjom Evom Ensler, kao poziv na akciju i odgovor na zastrašujuću statistiku po kojoj je svaka treća žena u svijetu pretučena ili silovana, što čini ukupno jednu milijardu zlostavljanih žena. Hrvatska nije iznimka. Podaci su alarmantni. Svakih 15 minuta jedna žena je fizički zlostavljana, svake godine prijavi se oko 20 000 slučajeva nasilja, a sve veći broj žena ubijaju njihovi partneri.

“Milijarda ustaje” globalni je prosvjed i poziv milijunima zlostavljanih žena i djevojaka da izađu iz svojih domova, stanu na ulice i trgove te protestiraju i plešu.

Osmu godinu zaredom brojne ženske udruge i druge organizacije civilnog društva organiziraju kampanju Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama/One Billion Rising Revolution u kojoj sudjeluju žene i muškarci u preko 200 zemalja.

Stotine tisuća žena ostalo je bez posla ili ekonomskih sredstava za život.  Mlade žene napuštaju Hrvatsku. Ženama se dokidaju reproduktivna i seksualna prava. Žrtve seksualnog nasilja, manjinske žene, žene s invaliditetom, pripadnice LGBT zajednice višestruko su marginalizirane.

Hrvatska je ratificirala Istanbulsku konvenciju – Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, međutim još uvijek nije  ostvarena njena primjena kao i osigurana konkretna, dostupna i efikasna zaštita od nasilja.

Kampanja Milijarda ustaje  organizira se u brojnim gradovima u Hrvatskoj,  a kojima se i ove 2020. godine pridružuju i Križevci.    

petak, 14.veljače, 2020.g, Strossmayerov trg, Križevci

 Akcija će započeti performansom Sluškinjina priča ( žene odjevene u odore sluškinje prošetati će gradom – Nemčićev trg, Ul.A.G.Matoša, Ul.P.Preradovičeva, Trg Sv.Florijana, Strossmayerov trg)  Akcija će trajati će od 11.00 do 12 sati. Organizatori akcije svojim će govorima upoznati građane sa važnosti obilježavanja kampanje, osiguranja adekvatnih mehanizama zaštite žrtava nasilja te pozvati sve na nultu stopu tolerancije na nasilje. Svi se mogu pridružiti plesu “Break the chain” uz Plesnu skupinu Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkog.

U organizaciji akcije i obilježavanju kampanje Milijarda ustaje u Križevcima sudjeluju Udruga “HERA” Križevci, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko – križevačke županije, Plesna skupina Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkog, Križevačke mažoretkinje, te članice KUD-a Prigorje.

Akcija je dio aktivnosti projekta “Aktivno protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji”.