Udruga HERA

Vijesti

Križevci, 21.11.2019. – Povodom obilježavanja 25. studenog Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u četvrtak 21.studenog udruga “HERA” u suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Koprivničko – križevačke županije organizirala je Javnu akciju na Gradskoj tržnici u Đurđevcu. Javnu akciju su podržali policijski službenici PP Đurđevac te sudac Prekršajnog odjela Đurđevac Dario Kuzmić.

Cilj javne akcije bio je osvještavanje javnosti o problematici nasilja nad ženama te kroz razgovor sa građanima/kama osigurati dostupne informacije o mogućnosti zaštite, pomoći i podrške osobama koje doživljavaju nasilje.

Kontinuirani rad na senzibilizaciji javnosti o nasilju nad ženama bitan je aspekt cjelokupnog djelovanja u borbi protiv nasilja nad ženama s ciljem pomoći i podrške ženama koje su izložene nasilju. Putem javnih aktivnosti i kampanja nastoji se osvijestiti i činjenica kako je nasilje nad ženama značajan društveni problem te ukoliko želimo pridonijeti njegovom rješavanju nužno je promijeniti neke stavove i predrasude društva u cjelini.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, odlukom Ujedinjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine, obilježava se u znak sjećanja na dan kada je 25. studenoga 1960. sestre Patriu Minervu Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama početak je kampanje ”16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” kojom se nastoji osvijestiti šira javnost o prevenciji i suzbijanju svih oblika nasilja, a posebice rodno uvjetovanog nasilja, iskazati solidarnost prema svim ženama žrtvama nasilja širom svijeta te ukazati na važnost uključivanja relevantnih dionika na svim razinama radi dosljedne implementacije mehanizama u sprječavanju nasilja nad ženama kao jednog od oblika kršenja ljudskih prava. Globalna kampanja protiv nasilja nad ženama obilježava se različitim aktivnostima u preko 100 svjetskih država u čiju provedbu je uključeno preko 2000 organizacija, a završava 10. prosinca na Međunarodni dan ljudskih prava.

Prilikom javne akcije građanima/kana su dijeljeni informativni materijali sa informacijama o mogućnostima zaštite žena od nasilja, prepoznavanju oblika nasilja kao i o uzrocima i posljedicama nasilnog ponašanja usmjerenih prema ženama.

 Javna akcija dio je aktivnosti programa “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ kojeg provodi “HERA“ Križevci uz financijsku podršku Ministarstva pravosuđa.