Udruga HERA

Vijesti

Povodom Europskog dana žrtava kaznenih djela u Ministarstvu pravosuđa je 22. veljače 2018. godine održan Okrugli stol na temu „Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke – izazovi, ciljevi i smjernice u radu“.

Državni tajnik Juro Martinović je na Okruglom stolu uvodno pozdravio sve prisutne te istaknuo kako Ministarstvo pravosuđa zadnjih deset godina razvija sustav podrške i pomoći žrtvama i svjedocima kaznenih djela i prekršaja. Martinović je naglasio kako je upravo okrugli stol prigoda da se postigne korak naprijed u razvijanju mreže pomoći žrtvama i svjedocima.

Na okruglom stolu okupili su se praktičari koji u svom radu dolaze u direktan kontakt sa žrtvama i predstavnici organizacija civilnog društva. Odazvali su se predstavnici Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva unutarnjih poslova, državnog odvjetništva, županijskih, općinskih i prekršajnih sudova, predstavnici Pravobraniteljice za djecu, Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i Pučke pravobraniteljice, predstavnici Vladinog ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te Vladinog ureda za ravnopravnost spolova.

Cilj okruglog stola je bio raspraviti o izazovima uspostave mreže partnerskih organizacija za pomoć i podršku žrtvama kao i o mogućim načinima suradnje s državnim i javnim tijelima te lokalnom i područnom samoupravom kroz primjere dobre prakse postupanja i pruženih usluga žrtvama.

Naime, Ministarstvo pravosuđa je i u 2018. godini nastavilo financirati organizacije civilnog društva sredstvima od igara na sreću te je na okruglom stolu predstavljen program „Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ koji će se provoditi slijedeće tri godine u 13 županija. Koordinator mreže je Ženska soba – Centar za seksualna prava, a mrežu  čini  10 partnerskih organizacija civilnog društva.

U cilju osiguranja pokrivenosti svih županija Ministarstvo pravosuđa je u 2018. godini, na temelju iskustava drugih država u kojima uglavnom nadležna ministarstva pravosuđa financiraju organizacije, odlučilo potaknuti osnivanje i financiranje aktivnosti partnerske mreže organizacija za podršku i pomoć žrtvama i svjedocima u županijama u kojima nisu osnovani odjeli za podršku žrtvama i svjedocima.

U prvom dijelu okruglog stola na temu „Suradnje na lokalnoj razini u osiguranju pomoći i podrške žrtvama“ govorili su Lidija Vuljak, predsjednica Općinskog suda u Koprivnici, Krešimir Orešković, dipl. iur., viši savjetnik-specijalist u Ministarstvu uprave, iz Grada Zagreba Branka Škrnjug, pomoćnica pročelnika u Sektoru za upravljanje imovinom Grada Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada, zatim prof. dr. sc. Danijela Štimac Grbić, dr. med., voditeljica Odjela za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te Marina Švagelj Jažić iz Udruge HERA Križevci – za zaštitu i promicanje ljudskih prava.

U drugom dijelu na temu „Izazovi u radu mreže organizacija“ izlagale su Anamaria Drožđan-Kranjčec iz Ženske sobe – Centar za seksualna prava i Mirjana Bilopavlović iz Centar za podršku i razvoj civilnog društva DELFIN.

Tijekom održavanja okruglog stola bila je omogućena interakcija sudionika uz audiovizualno praćenje putem prijenosa uživo i komunikacije elektroničkom poštom na poveznici https://www.youtube.com/watch?v=7V8OnB9XdaU,  na kojoj je i dalje dostupna snimka događaja.