Udruga HERA

Vijesti

Svima je važna sigurnost i voljenost kako bi mogli imati zdrave odnose sa svojim partnerima ili partnericama. Ali, što se događa kada isti počnu preispitivati jesu li uistinu sigurni u partnerskom odnosu, jesu li zaista voljeni i cijeni li ih se uopće?

Kada počnete sami sebe pitati takva i slična pitanja, velike su šanse da je pored vas jedan manipulator ili manipulatorica.

Svaki zdrav odnos, ili svaka zdrava partnerska veza podrazumijeva međusobno povjerenje, osjećaj sigurnosti, vjerovanja, ljubavi i uvažavanja. Ukoliko je bilo koji od tih temeljnih dijelova veza doveden pod sumnju, stvara se jedan golemi problemi. Osobe koje manipuliraju, često dovede svoju žrtvu do toga da ona sama više ne zna vrši li se emocionalno nasilje nad njoj te je li uopće žrtva.

Neki primjeri manipulativnog ponašanja ili kako prepoznati manipulatora/icu:

  1. Konstantno ste pod pritiskom, strah vas je reakcija partnera/ice, osjećate krivicu iako niste učinili ništa pogrešno

Osobe koje se osjećaju na ovaj i slične načine, često nisu svjesne da se nad njima vrši emocionalno nasilje. U slučaju da svaka vaša radnja, svaki vaš pokret unaprijed preispitujete te unaprijed razmišljate na koji način će reagirati vaš partner/ica, ne nalazite se u zdravom odnosu. Uz konstantno preispitivanje vlastitih postupaka, veže se i osjećaj konstantnog straha i pritiska jer ne možete učiniti niti jedan samostalan, svakodnevni korak ili radnju bez odobrenja partnera/ice.

  1. Preispitujete vlastitu stvarnost

Često se događa da žrtve emocionalnog zlostavljanja preispituju vlastita uvjerenja, stvarnost, istinitost nekih sadašnjih ili prošlih događaja. Manipulatori na taj način mogu izvrtati žrtvine riječi, izvrtati događaje i situacije kada su upravo sami manipulatori učinili nešto krivo i cijeli taj događaj „svaliti“ na žrtvu, uvjeriti je da je upravo ona za sve to kriva.

  1. Ništa nije „besplatno“

Teško je prepoznati manipuliranje jer manipulatori znaju točno trenutak u kojem će se prebaciti u svoj „blagi karakter“, kada prezentiraju svojim žrtvama samo svoje idealne crte ličnosti. Tada im nije strano ni učiniti nešto lijepo za samu žrtvu, no takve faze uvijek dolaze na naplatu. Manipulator/ica će uvijek zbrajati i pamtiti sve što je on/a za vas učinio/la, te će tražiti puno više od vas zauzvrat. Svaka usluga, svaka lijepa gesta neće se tako lako zaboraviti te će se na nju uvijek pozivati i vraćati.

Mnogi stručnjaci su zaključili da se možda i najteže izvući iz manipulativnog odnosa jer žrtve često nisu ni svjesne da su žrtve, te zbog toga i godinama mogu dozvoliti da njima netko manipulira. No, ako i nisu svjesne, opet na njih emocionalno zlostavljanje ostavlja velike posljedice. Veoma je važno prepoznati sve znakove kako bi se na vrijeme maknuli od ovakvih vrsta nasilnika/ica.

Buduća studentica psihologije 😊

Tekst je nastao u sklopu projekta Za VEZe BEZ nasilja!