Udruga HERA

Vijesti

Križevci, 06.06.2022. –  Članovi i članice Međuresornog tima za prevenciju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji Koprivničko-križevačke županije sudjelovali su u Tuhelju na trodnevnom rezidencijalnom treningu stručnih osoba koji/e se u svom radu susreću sa ženama žrtvama nasilja i žrtvama obiteljskog nasilja.

Cilj međusektorskog treninga bio je unaprijediti postojeća znanja i vještine predstavnika/ca sustava koji/e rade ili se pak mogu  naći u prilici da rade sa ženama žrtvama nasilja i žrtvama obiteljskog nasilja, čime će oni/e postati kompetentnima za daljnje prenošenje znanja unutar svojih djelatnosti, kao i poboljšati međusektorsku suradnju svih relevantnih dionika na području županije.

Na treningu su sudjelovali/e i članovi/ice Županijskih timova Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske i Požeško-slavonske županije. Sudionici/e treninga imali su iznimnu priliku tijekom predavanja i radionica stjecati profesionalno znanje, razmjenu iskustava i podizanja svijesti, razumijevanju problematike te daljnjem razvoju znanja u primjeni prava i zaštite žrtava obiteljskog nasilja što doprinosi razvoju sustava podrške ženama žrtvama nasilja i žrtvama obiteljskog nasilja.

Na treningu su izlaganja održale relevantne stručnjakinje, predstavnice značajnih institucija i organizacija civilnoga društva iz Hrvatske koji aktivno rade na unaprjeđenju sustava podrške ženama žrtvama nasilja i žrtvama obiteljskog nasilja. Tijekom prvog dana predstavnice Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marija Lukec Presker, voditeljica Službe za zaštitu djece, mladih i obitelji u riziku te Marijana Pekvarić, viša savjetnica-specijalistica u Ministarstvu govorile su o ulozi Ministarstva u sustavu podrške žrtvama obiteljskog nasilja te o Ulozi Nacionalnog i Županijskih timova za prevenciju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Tijekom izlaganja predstavile su Nacionalnu medijsku kampanju #empatija sada  te besplatnu 24-satne telefonsku liniju 116 006 kao dio sustava prevencije od nasilja i zaštite žrtve, a koja je uspostavljena u sklopu EU projekta kojeg provodi Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u partnerstvu s Ministarstvom pravosuđa i uprave i Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima, a financirana je sredstvima Europskog socijalnog fonda. Iva Čatipović, pravnica u Udruzi SOS Rijeka govorila je o važnosti mjera stambenog zbrinjavanja žrtava obiteljskog nasilja. Nikica Hamer Vidmar, voditeljica Službe za podršku žrtvama i svjedocima kaznenih djela iz Ministarstva pravosuđa i uprave govorila je o pojedinačnoj procjeni potrebe žrtve u svrhu mjere učinkovite zaštite žrtve. O analizi prekršajnog zakonodavstva u odnosu na žrtvu govorila je Branka Mašić, sutkinja u mirovini.  Drugi dan treninga bio je usmjeren na psihološke aspekte o radu sa ženama žrtvama nasilja i žrtvama obiteljskog  nasilja o čemu je govorila Anita Lauri Korajlija, profesorica na katedri za zdravstvenu i kliničku psihologiju Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u zagrebu te vanjska stručna suradnica Autonomne ženske kuće Zagreb. Branka Mašić, sutkinja u mirovini govorila je o zaštiti žrtve prije i tijekom prekršajnog postupka. Suzana Kikić, predavačica Visoke policijske škole govorila je o važnosti međuresorne suradnje, a radionički dio bio je usmjeren na identificiranje potrebe i mogućnosti institucija i OCD-a  u sustavu razvoja učinkovite podrške  i pomoći žrtvama obiteljskog nasilja. Treći dan treninga bio je usmjeren na preporuke u svrhu razvoja sustava podrške žrtvama obiteljskog nasilja te preporuke u svrhu učinkovitog rada Županijskih timova za prevenciju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Trening je organizirala Udruga “HERA“ Križevci  u suradnji sa Udrugom S.O.S. Virovitica.

Trening je dio aktivnosti projekta Savjetovalište za žrtve nasilja i žrtve obiteljskog nasilja kojeg Udruga “HERA“ provodi u partnerstvu sa Centrom za socijalnu skrb Križevci i Centrom za socijalnu skrb Koprivnica, uz financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.