Udruga HERA

Vijesti

Prošlog se tjedna u Studentskom centru te na Ljetnoj pozornici Tuškanac održao međunarodni festival dokumentarnog filma – ZagrebDox. Iz godine u godinu u Stanju stvari, jednom od službenih programa festivala, prikazuju se novi dokumentarci koji bilježe dominantne pojave i preokupacije suvremenog svijeta, a ove je godine u izbor ušao kratkometražni dokumentarac Čistimo zajedno (Clean With Me (After Dark)) redateljice Gabrielle Stemmer.

U fokusu filma su mlade majke koje balansiraju između brojnih kućanskih obveza i brige o djeci, te osjećaja umora, usamljenosti i zapostavljenosti. Redateljica istražuje jedan od neobičnijih fenomena na YouTubeu – vlogove pod naslovom Čistimo zajedno (Let’s Clean Together), čije autorice, isključivo žene i isključivo bjelkinje, objavljuju video uratke sebe kako čiste svoje domove. Stemmer je studirala montažu na pariškoj filmskoj školi La Fémis, a svoju ovisnost o gledanju videa o čišćenju odlučila je pretočiti u diplomski film.

Cijeli tekst …

 
Tekst je nastao u okviru projekta Utjecaj javnih politika na kvalitetu obiteljskog i radnog života te na demografsku sliku Hrvatske – prostori promjene koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj teksta isključiva je odgovornost udruge K-zona.
 
Projekt provodi udruga B.a.B.e. Budi aktivna. Budi emancipiran., i partneri/ce na projektu: Sveučilište u Zadru, Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, Udruga ‘HERA’ Križevci – Za zaštitu i promicanje ljudskih prava, Centar za građanske inicijative Poreč, Ženska udruga “IZVOR”, Hrvatska udruga poslovnih žena Krug, Domine – organizacija za promicanje ženskih prava, Prostor rodne i medijske kulture K-Zona te Mreža mladih Hrvatske.