Udruga HERA

PROJEKAT

Zajedno za mame

„Zajedno za mame“ naziv je novog projekta Udruge roditelja „Korak po korak“ usmjerenog na pomoć maloljetnim i mladim majkama i njihovim obiteljima, a provodit će se na području Koprivničko-križevačke županije u suradnji s križevačkom Udrugom žena „Hera“, zagrebačkom Udrugom „Djeca prva“ i Centrom za socijalnu skrb Križevci. Provedbom projekta osigurat će se još snažnija podrška i pomoć maloljetnim i mladim majkama pri nastavku školovanja i zapošljavanju te pomoć u brizi i skrbi za dijete. Projekt će dugoročno osigurati pripremu majki za samostalan život povećanjem njihove aktivacije i motivacije, a zahvaljujući većoj informiranosti, educiranosti i jačanju osobnih kompetencija i socijalnih vještina, mlade će majke moći aktivnije sudjelovati u zajednici.
 
U okviru projekta „Zajedno za mame“ uspješan model projekta „Mama je mama“ kojeg već provodi udruga “Korak po korak”poslužit će kao platforma za jačanje uloge lokalne križevačke udruge „Hera“ u pružanju psihosocijalne pomoći maloljetnim i mladim majkama na području Koprivničko-križevačke županije, u suradnji s drugim institucijama u sustavu.
 
U cilju što kvalitetnijeg prenošenja znanja, prve aktivnosti projekta uključuju hospitaciju stručnjaka iz Udruge žena „Hera“ u savjetovalištu Udruge roditelja „Korak po korak“ tijekom ožujka kako bi se upoznali s njihovim aktivnostima. Nakon toga će uslijediti edukacija o primjeni modela i unapređenju primjene standarda kvalitete u pružanju socijalnih usluga maloljetnim i mladim majkama. U prijenosu znanja sudjelovat će i partnerska udruga „Djeca prva“, koja ima veliko iskustvo u pružanju psihosocijalnih usluga djeci i mladima. U travnju će započeti pilot-primjena modela pružanja socijalnih usluga, a u njoj će sudjelovati i volonteri koji će proći potrebnu obuku i tako omogućiti krajnjim korisnicima još veću dostupnost usluge.
 
Na okruglim stolovima i mentorskim sastancima sudionici projekta imat će prilike za razmjenu iskustava te za međusobno umrežavanje i jačanje suradnje s ključnim dionicima iz sustava sa zajedničkim ciljem – neprestanim poboljšanjem i unapređenjem metoda i postupaka u savjetovanju maloljetnih i mladih majki. Konačan rezultat projekta bit će izrada protokola o postupanju u slučaju maloljetničke trudnoće, koji podrazumijeva suradnju obitelji i nadležnih institucija, osobito škole te ustanova socijalne i zdravstvene zaštite. U okviru projekta bit će objavljena i publikacija s najznačajnijim zaključcima te preporukama za daljnje aktivnosti usmjerene na pomoć i podršku maloljetnim i mladim majkama i njihovim obiteljima.
 
Projekt „Zajedno za mame“ provodi se u okviru instrumenta „Jačanje sposobnosti organizacija civilnoga društva za pružanje socijalnih usluga (HR.5.2.04)“, u okviru prioritetne osi 5 „Jačanje uloge civilnog društva za bolje upravljanje“ i mjere 5.2 „Jačanje uloge organizacija civilnog društva (OCD-ova) za društveno-gospodarski rast i demokratski razvoj“ Operativnog programa „Razvoj ljudskih potencijala“ 2007.-2013. Projekt sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.