Udruga HERA

Vijesti

Seksualnost je sastavni dio osobnog razvoja svakog čovjeka. Ona se razvija i mijenja tijekom djetinjstva ili adolescencije. Osjećati se sigurno i dobro „u svojoj koži“, sa svojom seksualnošću i  seksualnim identitetom je esencijalno razvoju svakog djeteta i tinejdžera.

 

 

 

 

 

 

 

 

Seksualnost nije samo povezana sa seksom, seksualnim činom. Ona se veže uz to kako se dijete/tinejdžer:

  • Osjeća u vezi razvoja vlastitog tijela
  • Stvara zdrave odluke i izbore u vezi svoga tijela
  • Shvaća i izražava intimne osjećaje, privlačnost i privrženost prema drugima
  • Razvija i održava zdrave veze i odnose

Osim što će tinejdžeri eksperimentirati sa seksualnim ponašanjem u određenoj fazi  (u što se nužno ne uključuju sami seksualni odnosi), oni su također u fazi i socijalnog i emocionalnog sazrijevanja. Većina će u toj fazi osjetiti potrebu za stvaranjem prvih romantičnih veza te će početi istraživati na koje načine i kako izraziti svoju privrženost i ljubav prema drugome.

Neke tinejdžere privlače osobe suprotnog spola, neke istog, dok druge pak privlače osobe i istog i suprotnog spola. U današnje vrijeme je važno biti otvoren i o tome otvoreno razgovarati jer se još uvijek nalazimo u situaciji u kojoj se takve i slične teme izbjegavaju, te se na isto gleda s određenom vrstom straha i srama. Svaka osoba mora biti svjesna kako se nema čega sramiti u vezi svoje seksualnosti i svojih izbora. Sasvim je normalno i prihvatljivo ono što nam najbolje odgovara, i gdje i uz koga se najbolje osjećamo. Treba se boriti da svaki izbor bude prihvaćen i da se svi međusobno poštujemo, bili mi heteroseksualne, homoseksualne, biseksualne, transseksualne, panseksualne, aseksualne osobe, itd.

Tekst je nastao u sklopu projekta Za VEZe BEZ nasilja!