Udruga HERA

Vijesti

Nasilje u vezama se može dogoditi na razne načine. Ne postoji nasilje koje je gore ili bolje. To je velika kontrola nasilnika prema žrtvi. Prema podacima iz Hrvatske, čak 58% mladih između 16 i 26 godina su doživjeli neki oblik nasilnog ponašanja u vezi. U 2019. je zabilježeno čak 28% više povećanja broja nasilja među bliskim osobama. Možemo ga podijeliti na: fizičko, seksualno, psihičko i ekonomsko zlostavljanje.

Kad se spomene nasilje u vezama možda je prva asocijacija fizičko nasilje, no psihičko je upravo ono koje se najčešće događa. Najteže ga je prepoznati, a žrtva najčešće tolerira takvo ponašanje i opravdava ih za nasilnikovo izražavanje ljubavi. Za to nasilje možemo nekad reći i da je emocionalno zlostavljanje. Jer žrtva osjeća emocionalnu bol kroz cijelo zlostavljanje i ostavlja posljedice. Karakteristike su: vrijeđanje, kritiziranje, zastrašivanje prekidom veze, verbalne i emocionalne prijetnje itd. Drugi najčešći oblik nasilja je fizičko nasilje. Karakterizira fizičku bol i ozlijede prema žrtvi, to mogu biti: čupanje kose, pljuskanje, udaranje nogama, bacanje predmeta itd. Žrtve često prvi udarac opravdavaju da je nasilnik bio jako loše volje ili da je to bilo slučajno. To dovodi da se svakom sljedećem nasilju povećava intenzitet. Seksualno zlostavljanje se temelji na neželjenim i neugodnim ponašanjima seksualne prirode.

Karakteristike su neželjeni dodiri, komentari ili poljupci sve do spolnog odnosa na koji žrtva nije pristala. Potrebno je naglasiti da je seksualno zlostavljanje nasilje neovisno o odnosu počinitelja i žrtve i da žrtva nije kriva. Izlaganje seksualnom zlostavljanju smanjuje razinu samopoštovanja i stvara negativnu sliku o vlastitom tijelu. Ekonomsko zlostavljanje odnosi se na ponašanja  kojima nasilnik ograničava i kontrolira žrtvine resurse i potencijale. Ponašanja koja uzrokuju ekonomsko zlostavljanje: oduzimanje i/ili uskraćivanje financijskih sredstava, potpuna kontrola kućnog budžeta, učestalo provjeravanje potrošenog novca, zabrana zapošljavanja itd. Veliki problem ove vrste nasilja je da se može nastaviti nakon što žrtva napusti nasilnika.

Na kraju, adolescencija je razdoblje u kojemu stvaramo stavove i iskustva koja će imati utjecaj na međuljudske odnose u budućnosti. Važno je naglasiti da prema svim oblicima nasilja treba imati nultu toleranciju. Svaka osoba ima svoja prava u vezi i ima svako pravo izaći iz nje ako se ne osjeća dovoljno ugodno u njoj. I zato je jako važno znati prepoznati znakove  nasilja i tražiti pomoć ako je potrebna.

A.Š. – učenik Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar

Tekst je nastao u sklopu projekta Za VEZe BEZ Nasilja!