Udruga HERA

Vijesti

Sufražetkinje bile su pobornice legalnoga prava žena da glasuju na nacionalnim i lokalnim izborima, te ravnopravnosti žena i muškaraca u svim područjima javnoga i političkoga života. Naziv dolazi od engleske riječi suffrage: pravo glasa, iz čega se izvodi i naziv pokreta (sufražetski pokret, sufražizam). Sufražetkinje su smatrale kako je stjecanje prava glasa uvjet nestanka ostalih oblika diskriminacije žena i stjecanja prava na rad, vlasništvo, obrazovanje i dr. U XIX. st. zahtjev da se ženama prizna pravo glasa u SAD-u i Velikoj Britaniji postao je poticaj za njihovo političko organiziranje.

Prve su ostvarile svoje izborno pravo na glasovanje žene iz američkog Wyominga 1869.godine, dok je ostatak Amerikanki prvi puta izašao na izbore 1920.godine. Ostatak svijeta se uglavnom priključuje 1945.godine, i kasnije.
Ove hrabre žene bez kojih danas ne bismo bile gdje jesmo i to s pravima koje imamo, znale su zbog svoje žestoke borbe za uspostavom prava žena i izbora žena, završavati i u zatvoru gdje su se i dalje odlučno odupirale strogim režimima i utjecajima vladajućih tako što su odbijale hranu i vodu.
Emily Wilding Davison proglašena je prvom mučenicom sufražetskog pokreta kada se žrtvovala bacivši se pod konja kraja Georga V., no niti taj drastični potez nije uspio skrenuti pažnju britanskog „muškog“ vrha. Tek je pogubljenjem britanske bolničarke Edith Cavell, koja je pomagala britanskim i savezničkim vojnicima za vrijeme II.svj.rata, britanski parlament promijenio mišljenje. Jednoglasno je odlučeno dati ženama pravo da iziđu na izbore i da glasuju.
Dok je za Veliku Britaniju trebala velika borba i žrtva kako bi se do istih prava došlo, neke europske zemlje usvojile su i promijenile zakone bez puno ustručavanja. Tako su Finkinje bile prve u Europi koje su sudjelovale na izborima, i to još 1906.godine.
Snimljen je i odličan dugometražni film „Suffragette“ sa sjajnim glumicama poput Meryl Streep, Carey Mulligan, te Helenom Bonham Carter, koje su još jednom, na svoj način, predočile i pokazale koliko je bila značajna borba ovih hrabrih žena koje su promijenile povijest.