Udruga HERA

Vijesti

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Udruga “HERA“ Križevci u suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije organizira javnu akciju senzibiliziranja javnosti na problematiku nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Javna akcija održati će se u Đurđevcu, 25.11.2021. – četvrtak  u vremenu od 9,00 – 11,00 h u prostoru Gradske tržnice.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, odlukom Ujedinjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine, obilježava se u znak sjećanja na dan kada je 25. studenog 1960. godine sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo. Glavna poruka obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama je važnost prepoznavanja i prijavljivanja nasilja kao krajnje neprihvatljivog oblika društvenog ponašanja kojim se krše temeljna ljudska prava i slobode te razumijevanje nasilja oblikom diskriminacije žena.

Važno je zaustaviti ignoriranje i umanjivanje nasilja nad ženama, a posebice tretiranje nasilja kao privatnog problema žena žrtava nasilja.

„16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” je globalna, svjetska kampanja koju obilježava 1,700 organizacija u preko 100 država svijeta. Kampanja počinje 25. studenog Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama te obuhvaća četiri važna međunarodna datuma koja povezuju žene, nasilje i ljudska prava:
1. prosinac – Svjetski dan borbe protiv AIDS-a
3. prosinac – Međunarodni dan osoba sa invaliditetom
6. prosinac – Godišnjica Montrealskog masakra
10. prosinac – Međunarodni dan ljudskih prava sa kojim i završava kampanja

Prema poznatim podacima, u Hrvatskoj je svakih 15 minuta zlostavljana jedna žena. Iz godine u godinu statistike pokazuju kako je sve više onih, koji trpe različite oblike nasilja.

Cilj javne akcije je  osvještavanje javnosti o problematici nasilja nad ženama. Tijekom javne akcije građani/ke će putem letaka i edukativnih materijala koji će se dijeliti na akciji moći dobiti informacije o načinu prijave nasilja u obitelji, gdje i kome se žrtve mogu obratiti, gdje dobiti savjet i podršku.

Sudionici/e akcije također će razgovorom građanima/kama osigurati dostupne informacije o mogućnosti zaštite, pomoći i podrške.

Javna akcija je dio aktivnosti programa NISI SAMA – unapređenje usluga osnaživanja i savjetovanja žrtava obiteljskog nasilja.