Udruga HERA

Vijesti

22. veljače obilježava se Europski dan žrtava kaznenih djela. Prema smjernicama Europske komisije, na navedeni datum se u svim zemljama članicama Europske unije na prigodan način, kroz stručna i edukativna javna događanja provodi senzibilizacija građana o problematici položaja žrtava kaznenih djela.

Tim povodom “HERA” Križevci  organizira 3 Javne akcije obilježavanja 22.02. Europskog dana žrtava kaznenih djela.

četvrtak,  20.veljače javna akcija u Bjelovaru na Gradskoj tržnici u vremenu od 10 – 12 sati

petak,  21.veljače javna akcija u Križevcima na Gradskoj tržnici u vremenu od 10 – 12 sati

subota, 22.veljače javna akcija u Daruvaru, Trg Kralja Tomislava u vremneu od 10 – 12 sati

Javne akcije u skladu su s Nacionalnom strategijom razvoja sustava podrške žrtvama i svjedocima u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2016. do 2020. godine i Direktivom 2012/29/EU Europskog Parlamenta i Vijeća o uspostavi minimalnih standarda za prava, potporu i zaštitu žrtava kaznenih djela,  prema kojima nadležna tijela država članica imaju obvezu poduzimati preventivne mjere s ciljem podizanja svijesti o pravima žrtava kaznenih djela kao i o drugim odredbama ove Direktive. To podrazumijeva provedbu javnih kampanja i drugih oblika senzibilizacije građana u suradnji s odgovarajućim organizacijama civilnog društva i ostalim nadležnim državnim tijelima.

Cilj javnih akcija je upoznavanje građana/ki o sustavu podrške žrtvama i svjedocima u Koprivničko – križevačkoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji te upoznavanje građana/ki o pravima.

 Tijekom javnih akcija građani/ke će moći dobiti informacije o načinu prijave kaznenog djela, gdje i kome se žrtve mogu obratiti, gdje dobiti savjet i podršku, te će se dijeliti letci i edukativni materijali.

Javne akcije dio su aktivnosti programa “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke  kaznenih djela” kojeg provodi Ženska soba, te partnerske organizacije “HERA” Križevci, Delfin Pakrac, Deša Dubrovnik, Informativno pravni centar Slavonski Brod, Udruga Zvonimir Knin, Udruga za podršku žrtvama i svjedocima, Centar za građanske inicijative Poreč, S.O.S. Virovitica, Ženska grupa Karlovac “Korak”, SOS telefon za žene žrtve nasilja Krapinsko-zagorske županije. Program se provodi uz financijsku podršku Ministarstva pravosuđa.