Udruga HERA

Vijesti

U ponedjeljak 07.srpnja 2020.godine organizirano je u prostoru Centra za socijalnu skrb Koprivnica edukativno predavanje pod nazivom “Zaštita djece žrtava obiteljskog nasilja“ namijenjeno stručnim osobama u institucijama i organizacijama koje se u svom radu susreću sa djecom žrtvama obiteljskog nasilja.

Predavanje je održala Ella Selak Bagarić, psihologinja iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba. Na predavanju su sudjelovali djelatnici/e Centara za socijalnu skrb Križevci i Koprivnica, Doma Svitanje, Opće bolnice Koprivnica, Odjel psihijatrije, ZZJZ Koprivničko-križevačke županije, MUP-a RH, Ravnateljstva policije, PU Koprivničko-križevačke, PP Križevci te organizacije civilnoga društva HERA Križevci i „Bolje sutra“ Koprivnica.

Cilj predavanja bio je  upoznati sudionike/ce predavanja o posljedicama po mentalno zdravlje djece i mladih, ali i posljedicama koje se bez adekvatnog tretmana, reakcije stručnjaka i svih instanci sustava prenose u odraslu dob osobe s iskustvom traume u djetinjstvu i vode do transgeneracijskog prijenosa nasilja.  Također objasniti  rizične faktore  za zlostavljanje djece uzimajući u obzir osobine djeteta i roditelja, roditeljske kompetencije te okolišne čimbenike. Poseban naglasak predavanja bio je  na posljedicama po somatsko zdravlje, a što novija istraživanja i klinička praksa sve više potvrđuju.

Predavanje su organizirali Udruga “HERA“ Križevci i Centar za socijalnu skrb Koprivnica u sklopu projekta “Savjetovalište za žene žrtve nasilja i žrtve obiteljskog nasilja“  kojeg provodi Udruga HERA u suradnji sa Centrom za socijalnu skrb Koprivnica, Centrom za socijalnu skrb Križevci i Udrugom „Bolje sutra“ osoba s invaliditetom Grada Koprivnice. Projekt je financijski podržan sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.