Udruga HERA

Vijesti

Obilježavanje kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama

„16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ je međunarodna kampanja koju je 1991. godine pokrenuo Women’s Global Leadership (Centar za globalno liderstvo žena) SAD, a provodi ga više od 2000 različitih organizacija u preko 150 zemalja svijeta kroz različite aktivnosti (javne akcije i promocije, rasprave, edukativne i kreativne radionice i dr.)

 


Kampanja “16 dana” obuhvaća četiri važna međunarodna datuma koja povezuju žene, nasilje i ljudska prava:

  • 25. studeni – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama
  • 1. prosinac – Svjetski dan borbe protiv AIDS-a
  • 3. prosinac – Međunarodni dan osoba sa invaliditetom
  • 6. prosinac – Godišnjica Montrealskog masakra
  • 10. prosinac – Međunarodni dan ljudskih prava

Osnovni ciljevi kampanje su: podizanje svjesnosti o važnosti prevencije i suzbijanja svih oblika nasilja, a posebice rodno uvjetovanog nasilja., podizanje razine svijesti građana o problemu rodno uvjetovanog nasilja i važnosti beskompromisne osude nasilja, jačanje lokalnog djelovanja u sprječavanju nasilja nad ženama, važnosti sprečavanja kršenja ljudskih prava na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i internacionalno razini,povezivanje i umrežavanje na svim razinama s ciljem zaustavljanja nasilja nad ženama, iskazivanje ženske solidarnosti širom svijeta u zaustavljanju nasilja nad ženama, zagovaranje i lobiranje za dosljednu implementiraju zajamčene mehanizme eliminacije nasilja nad ženama.

Udruga “HERA”ove godine obilježava kamapanju 16 dana aktivizma javnom akcijom u suradnji sa Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije. Javna akcija će se održati u četvrtak, 22. studenog u vremenu od 10 – 12 sati na Gradskoj tržnici u Đurđevcu.

06.prosinca održati će se jednodnevna edukacija u Križevcima od 10 – 15 sati u Gradskoj Knjižnici Franjo Marković u Križevcima. Edukacija je namijenjena stručnim osobama koje rade sa ženama žrtvama nasilja i žrtvama obiteljskog nasilja.

Aktivnosti kampanje dio su projekta “Aktivno protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji” kojeg “HERA” provodi uz financijsku podršku Koprivničko – križevačke županije i Grada Križevci.