Udruga HERA

Vijesti

Zamjenik župana Ratimir Ljubić i pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno –socijalne djelatnosti Željka Koluder Vlahinja u utorak 3. rujna održali su sastanak s predsjednicom Udruge HERA Marinom Švagelj Jažić kako bi se pobliže upoznali s programom “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela” kojeg udruga HERA provodi na području Koprivničko-križevačke županije te mogućnostima razvoja suradnje i podrške u djelovanju udruge.

Program je kreiran s ciljem osiguravanja pružanja pomoći i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela u županijama u kojima nisu osnovani odjeli za podršku žrtvama i svjedocima, a provodi se u trajanju od tri godine, odnosno od 1.siječnja 2018. do 31.prosinca 2020. godine  te je financiran od strane Ministarstva pravosuđa.

Voditeljica programa Švagelj Jažić prezentirala je rezultate provedbe programa, odnosno pružene usluge istaknuvši kako je prošle godine pruženo 155 usluga  podrške – od informacija o pravima, pratnji na sud, policiju i Državno odvjetništvo te usluga pravnog i psihosocijalnog savjetovanja za 58 žena i 13 muškaraca, dok je u ovoj godini pruženo 89 usluga podrške za 39 žena i pet muškaraca.

Zamjenik Ljubić pohvalio je rad udruge HERA te naglasio važnost razvoja usluge pomoći i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela istaknuvši kako društvo treba više poradit na  senzibiliziranosti sustava i ujednačavanju prakse kako bi institucija za prava žrtve dostigla željeni civilizacijski standard.