Udruga HERA

Vijesti

U srijedu 16. listopada predstavnica udruge HERA Križevci i policijska službenica za prevenciju Policijske uprave Koprivničko-križevačke održale su učenicima i učenicama 4.razreda Srednje škole Koprivnica edukaciju na temu suzbijanja trgovanja ljudima povodom obilježavanja 18.listopada Europskog dana suzbijanja trgovanja ljudima.

Trgovanje ljudima je jedan od najbrže rastućih i najunosnijih oblika zločina te je jedan od najtežih primjera kršenja ljudskih prava.  Žrtvama trgovanja ljudima uskraćena su osnovna ljudska prava, kao što su sloboda i dostojanstvo, pravo slobode kretanja, izbora i odlučivanja, jednakost među ljudima, onemogućava im se komunikacija s obitelji, podvrgnute su fizičkom i/ili psihičkom zlostavljanju, izolirane su i ucjenjivane prijetnjama njihovim obiteljima i prijateljima. Važno naglasiti da ne postoji profil žrtve trgovanja ljudima. Iako se žene češće pojavljuju kao žrtve, činjenica je da žrtva može biti bilo koja osoba, bez obzira na spol, godine, obrazovanje, socijalni status ili porijeklo.

Obrazovanje, znanje i informiranje o trgovanju ljudima mogu pomoći djeci i mladima, osposobiti ih da se zaštite i sačuvaju svoj život.  Ovom eduakcijom učenici i učenice dobili su informacije o tome što je to trgovanje, tko mogu biti žrtve i trgovci ljudima, koji su oblici trgovanja, koja prava se krše i koje posljedice nastaju za žrtve trgovanaj ljudima. Također su upoznati sa načinima provjere i ispravnosti Ugovora o radu prilikom traženja posla i zaposlenja, kako se pripremiti za put i putovati, kome se prijaviti prilikom dolaska u inozemstvo, kome se i na koji način obratiti za pomoć.

Edukacija je dio aktivnosti projekta ”HOP ON – Uključi se” kojeg provode udruga Domine Split te ”HERA” Križevci uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.