Udruga HERA

Vijesti

 Križevci, 05.07.2019. – U četvrtak, 04. srpnja, u Hrvatskom saboru održana je Tematska sjednica u organizaciji Saborskog odbora za ravnopravnost spolova. Na sjednici je sudjelovala je i predstavnica HERE Marina Švagelj Jažić.

Sjednicu je otvorio i vodio predsjednik Odbora Mihael Zmajlović koji je naglasio važnost problematike nasilja u obitelji i nasilja nad ženama te potrebu financiranja provedbe Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Uvodničarka Margareta Mađerić, državna tajnica Ministarstva za demografiju, obitelj, mladež i socijalnu politiku napomenula je da u Hrvatskoj postoji 19 skloništa za žene žrtve nasilja, od kojih 12 financira Ministarstvo. Od ukupno 60 milijuna kuna za rad skloništa Ministarstvo je izdvojilo 24,5 milijuna kuna u razdoblju od 2015. do 2018. godine. Također je istaknula da šest županija nema skloništa za žene žrtve nasilja, ali da Ministarstvo intenzivno radi na uspostavi te mogućnosti otvaranja istih.

Sutkinja Visokog prekršajnog suda Branka Žigante Živković, također jedna od uvodničarki istaknula je Istanbulsku konvenciju kao putokaz koji donosi više standarde za zaštitu od nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Nasilje ostavlja teške posljedice za žrtvu, obitelj i počinitelja, kao i čitavo društvo. Istaknula je kako u Hrvatskoj još nitko nije izračunao koliko nasilje u obitelji košta Hrvatsku državu, navela je primjer Andaluzije u kojoj su izračunali da ih nasilje košta 2% državnog BDP-a.

Aktivistkinja Sanja Sarnavka upozorila je da žrtva nije u središtu pozornosti i vrlo često nije prepoznata, odnosno da se žrtva i počinitelj često izjednačavaju, osobito kad nema dogovora o zajedničkoj skrbi nad djecom. Istaknula je kako centri za socijalnu skrb ne reagiraju adekvatno i primjereno na potrebe žena žrtava nasilja. Također je istaknula kako je važno prepoznati nastojanje žrtve za izlaskom iz nasilne veze, jer upravo trenutak kad žena odluči izači iz kruga nasilja postaje i trenutak i povod ubojstva u bliskim vezama.

Na sjednici je svoje svjedočanstvo iznijela i Edina Dedić žrtva dugogodišnjeg nasilja od strane supruga, njezina maloljetna kći ove godine također postala žrtva fizičkog nasilja od strane oca, zbog čega sada ima napade panike i pati od PTSP-a. Njezin je bivši suprug recidivist koji je osuđen nepravomoćno, te je dobio za svaki od kaznenih djela donju granicu propisane kazne, smatra da su izrečene kazne preblage i najčešće se izriču donje granice kazne. Ona je sa svojim proživljenim iskustvom izišla u medije za što su joj u centru za socijalnu skrb prigovorili. Istaknula je kako joj je djelatnica u centru za socijalnu skrb rekla da radi od sebe žrtvu. Takođe nije bila obaviještena o tijeku postupka, a što je izričito tražila prilikom ispitivanja u državnom odvjetništvu i na što ima pravo kao žrtva i kao oštečenik u postupku.

U raspravu su se također uključili pomoćnik glavnog ravnatelja policije Željko Prša koji je istaknuo kako su policijski službenici upučeni u smjernice za postupanje u slučajevima obiteljskog nasilja, te na prepoznavanje primarnog počinitelja kako ne bi došlo do dvostrukog kažnjavanja.

Zastupnica Sanja Putica (HDZ) ocijenila je kako su pomaci u rješavanju tog problema spori, ali ih ipak ima, dok Marija Alfirev (SDP) upozorava kako udžbenici i dalje promiču rodne stereotipe, pa je potrebno promicanje rodne ravnopravnosti. Dario Jurišić iz Ureda za pravobraniteljice za ravnopravnost spolova upozorio je na problem nedostatka potpore osobama s invaliditetom nakon što izađu iz skloništa za žrtve nasilja.

U raspravu su se također uključivale i predstavnice organizacija civilnoga društva koje vode savjetovališta i skloništa te predstavnice inicijative Spasi me i Zaklade solidarna.

Večina prijedloga odnosila se na problematiku redovnog sustavnog financiranja provođenja usluga podrške i pomoći žrtvama nasilja, a ne projektnog što je i u skladu sa Konvencijom Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.