Udruga HERA

Vijesti

17. i 18. rujna 2020.godine Udruga “HERA“ Križevci sudjelovala je zajedno sa partnerima na dvodnevnom studijskom putovanju  u Rijeci u sklopu projekta „Savjetovalište za žene žrtve nasilja i žrtve obiteljskog nasilja“.  Na studijskom putovanju osim predstavnica HERE sudjelovali su i predstavnice Centra za socijalnu skrb Koprivnica, Centra za socijalnu skrb Križevci te predstavnice udruge „Bolje sutra“ osoba s invaliditetom grada Koprivnice.

Cilj studijskog putovanja bilo je upoznavanje i jačanje suradnje s institucijama  i organizacijama civilnog društva koje rade na problematici nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, razmjena znanja i iskustva, razmjene dobre prakse u svrhu osnaživanja te razvoja socijalnih usluga usmjerenih na pružanje podrške i pomoći ženama žrtvama nasilja i žrtvama obiteljskog nasilja.

Tijekom dvodnevnog posjeta Rijeci sudionice studijskog putovanja imale  su priliku posjetiti Centar za socijalnu skrb Rijeka, Udrugu SOS Rijeka-Centar za nenasilje i zaštitu ljudskih prava te  U.Z.O.R.- Udrugu za zaštitu obitelji Rijeka.  Predstavnice Centra za socijalnu skrb Rijeka predstavile su djelokrug aktivnosti Centra, druge oblike pomoći koje osobe koje su u nepovoljnim osobnim ili obiteljskim prilikama mogu, ostvariti unapređenje kvalitete života, osnažiti se i aktivnije uključivati u društvo te načine suradnje sa institucijama i organizacijama civilnoga društva. Kroz razgovor su također razmijenjena iskustva u radu sa korisnicima/ama u okolnostima mjera vezanih za Koronavirus.  SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava je nevladina neprofitna organizacija za pomoć žrtvama svih oblika nasilja. Kroz SOS telefon i savjetovalište koje obuhvaća besplatnu primarnu pravnu pomoć te psihološku pomoć pruža žrtvama nasilja direktnu pomoć i podršku.

Udruga za zaštitu obitelji – Rijeka U.Z.O.R. osnovana je u ožujku 2007. godine. Udruga već dugi niz godina kroz savjetovalište i sklonište pruža direktnu pomoć i podršku ženama i djeci žrtvama obiteljskog nasilja.  Stručnjaci Udruge  U.Z.O.R.  u Hrvatskoj već niz godina kontinuirano provode psihosocijalni tretman počinitelja nasilja u obitelji te  program Rada s kazneno prijavljivanim mladima koji već dugi niz godina bilježi uspješnost provedbe posebne obveze veći od 95%, a  stopa recidiva do 3% najmanja je u Hrvatskoj.

Studijsko putovanje dio je aktivnosti projekta “Savjetovalište za žene žrtve nasilja i žrtve obiteljskog nasilja“  kojeg provodi Udruga “HERA“ Križevci  u suradnji sa Centrom za socijalnu skrb Koprivnica, Centrom za socijalnu skrb Križevci i Udrugom „Bolje sutra“ osoba s invaliditetom Grada Koprivnice. Projekt je financiran sredstvima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.