Udruga HERA

Vijesti

U petak 03.12.2021. godine organizirale smo online predavanje putem zoom aplikacije  pod nazivom “Zaštita osoba koje rade sa žrtvama kaznenih djela – Sindrom sagorijevanja, posredna traumatizacija, sekundarni traumatski stres i zaštita” kojega je održala dr.sc. Maja Mamula u sklopu projekta “Savjetovalište za žene žrtve nasilja i žrtve obiteljskog nasilja” kojeg udruga “HERA” Križevci provodi u partnerstvu sa CZSS Koprivnica i CZSS Križevci uz financijsku podršku  Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Za rad sa posebno osjetljivom skupinom korisnika/ca izrazito je važna mentalna zaštita. Tijekom predavanja je istaknuto kako su povećani rizici stresa i sagorijevanjakod osoba sa višom razinom obrazovanja, koji dolaze u kontakt sa traumatiziranim osobama, koji imaju manje osobnog i radnog iskustava, mlađe su dobi, koji imaju visoka očekivanja od posla, osobna iskustva traume te da s obzirom na spol žene imaju veći rizik od sagorijevanja. Ključno je prepoznati znakove sagorijevanja i stresa, imati podršku  u radu kroz edukacije, organiziranu pomoć i ili samopomoć, upoznavati vlastite granice s obzirom na znanje i vještine, predrasude, spoznaje i ograničenja.  Tijekom predavanja također su istaknuti izvori profesionalnog stresa,   faze sagorijevanja, mitovi o sindromu izgaranja, sekundarni traumatski stres te je posebno skrenuta pažnja na mehanizme zaštite mentalnog zdravlja. Posebno je navedeno kako su samoopažanje vlastite izloženosti stresu, strukturiranje vremana,  postavljanje granica, rekreacija, tehnike relaksacije izrazito važne  vještine samopomoći.

Na predavanju je sudjelovalo 30 predstavnika institucija i organizacija civlnoga društva koji se u svom radu susreću sa žrtvama obiteljskog nasilja.