Udruga HERA

Vijesti

U utorak, 03. ožujka 2020. godine  održana je u prostoru udruge “Bolje sutra” grada Koprivnice edukacija za zaposlenice i stručne suradnice HERE koje pružaju pomoć i podršku ženama žrtvama nasilja i žrtvama obiteljskog nasilja.  S obzirom na specifičnosti  u radu sa osobama s invaliditetom, a posebno ženama žrtvama nasilja  u kojim slučajevima se očekuje posebna pažnja i postupanje udruga HERA organizirala je edukaciju zbog razmjene znanja i iskustva  o specifičnostima rada sa ženama  žrtvama  osobama s invaliditetom.

Edukacija je dio aktivnosti projekta Savjetovalište za žene žrtve nasilja i žrtve obiteljskog nasilja kojeg provodi udruga “HERA” Križevci u suradnji sa udrugom “Bolje sutra” grada Koprivnice, Centrom za socijalnu skrb Križevci te Centrom za socijalnu skrb Koprivnica. Projekt je financijski podržan sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu plitiku.

Udruga HERA Križevci i  udruga “Bolje sutra” Koprivnica u 2018.g. provele su On line istraživanje o nasilju nad ženama u KC-kž županiji. U istraživanju je sudjelovala 321 žena u starosti od 18 do 70 godina. Prema istraživanju više od 50% ispitanica ima prijateljicu koja je jednom ili više puta bila žrtva nasilja, te je skoro 40% ispitanica vidjelo ili znalo da je otac bio grub prema majci tijekom života, jednom ili više puta. Čak više od 30% ispitanica je jednom ili više puta doživjelo neki oblik fizičkog nasilja od strane partnera, a skoro 50% ih je doživjelo neku vrstu psihičkog nasilja (jednom, više puta, a kod nekih to i dalje traje). 8,1% od ukupnog broja ispitanica su žene s invaliditeom. Žene s invaliditetom ne prijavljuju nasilje nad njima, jer su svjesne da su ekonomski ovisne o počiniteljima nasilja, ali i ovise o njihovoj pomoći u svakodnevnim životnim potrebama. Podaci ovog istraživanja ukazuju na prisutnost nasilja nad ženama u Koprivničko-križevačkoj županiji koji ne možemo i nesmijemo zanemariti. Prepoznavanje nasilja nad ženama izuzetno je važan osobni, obiteljski i javnozdravstveni problem, ali i problem cjelokupnog društva gdje se krši dostojanstvo i ljudsko pravo žene. Posebnu dimenziju ova pojavnost ima kada su žrtve žene s invaliditetom. Stoga je pružanje podrške i pomoći ženama koje su proživjele neki oblik nasilja, moralna obaveza stručnjaka i šire zajednice.

Rezultati istraživanja doveli su do suradnje i partnerstva sa udrugom “Bolje sutra” koje ima za cilj razmjenu znanja i iskustava u pristupu i radu sa osobama s invaliditetom kako bi usluga pružanja pomoći i podrške kroz SOS telefon i Savjetovalište za žrtve nasilja bila što bolja i kvalitetnija.   Edukacija je imala za cilj upoznavanje s specifičnim  problemima i poteškočama osoba s invaliditetom posebno žena osoba s invaliditetom, oblika i rasprostranjenost nasilja nad ženama s invaliditetom te  razlozima zbog kojih se nasilje ne prijavljuje.