Udruga HERA

Vijesti

Ove je godine Milijarda ustaje posvećena je ženama koje su podnijele najveći teret borbe s korona virusom, radnicama u zdravstvu, onima koje su preživjele ekonomsko nasilje, trpe nasilje u na radnom mjestu ili u obitelji, ali i ženama koje svakodnevno brinu o svojoj zajednici –  pripremaju i dijele hranu, obilaze starije članove i beskućnike, pomažu izbjeglicama, podržavaju žene koje su preživjele nasilje.

Uz ozračje pandemije, na lokalnoj razini život je dodatno otežao potres od kojega se Zagreb i nakon jedanaest mjeseci nije oporavio, a potres na Baniji pokazao je dugogodišnju nebrigu za ljude i okoliš.

Organizacijski odbor „Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama“ ove je godine odlučio da posvetiti događaj ženama s Banije koje su preživjele i razoran potres čije posljedice su ostavile trag na njihovim životima – izgubile su domove, poslove, domaće životinje, vrtove…

Dana 14. veljače, na Valentinovo, program obilježavanja Milijarda ustaje održati će se  u Glini od 12.00 sati u Gradskom parku.

U programu će sudjelovati  književnice Adrijana Kos Lajtman, Evelina Rudan, Lana Derkač, Mihaela Gašpar, Romana Brolih, Vanda Mikšić i Zrinka Posavec; glumci Dado Ćosić, Adrian Pezdirc, Sven Jakir, Vili Matula; redatelj Miran Kurspahić koji će voditi cijeli događaj, te književnik Bruno Šimleša. Na događanju će sudjelovati i KUD Glinska tamburica i KUD Moslavec te Božica Papes koja će  donirati staro sjeme cvijeća.

Ženama iz Gline žene iz Zagreba, članice sindikata, ženskih udruga i pojedinci/ne  i iz drugih dijelova Hrvatske, pripremile su poklon-paketiće kao znak podrške. Među njima CESI, Ženska soba, Domine iz Splita, SOIH, Ženska pomoć sada, Centar za ženske studije, RODE, udruga”HERA” Križevci … i mnoge druge žene i muškarci.

Udruga “HERA” organizirala je prikupljanje paketića i sjemenja u prostorima HERE, akciji su se pridružile Srednja gospodarska škola Križevci te Visoko gospodarsko učilište Križevci koji su donirali kutije sjemenja.

SOLIDARNA je osigurala prijevoz u Glinu, angažirajući lokalnog prijevoznika. Ovo događanje je primjer zajedničkih napora, solidarnosti i podrške kojima se pokazuje da kao zajednica možemo graditi nove gradove, saditi vrtove i brinuti jedni o drugima.

Za vizualni identitet ovogodišnjeg događaja zaslužne su umjetnice Irena Jukuć Pranjić, ilustratorica i Sanja Bachrach Krištofić, grafička dizajnerica, a tisak Vectordesign.

*Milijarda ustaje/One Billion Rising Solidarity svjetski je pokret, a svake godine se u više od 200 zemalja održavaju događanja na kojima se upozorava na nasilje nad ženama i djevojčicama i poziva na borbu žena i muškaraca za prava žena i solidarnost s marginaliziranim skupinama i brigom za zaštitu planeta Zemlje.

Više informacija je dostupno na društvenim mrežama https://www.facebook.com/OneBillionRisingCroatia i web stranici www.onebillionrisig.com