Udruga HERA

Vijesti

U petak 21.09. udruga “HERA” održala je Javnu akciju obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Javna akcija organizirana je u suradnji sa Centrom za socijalnu skrb Križevci te Policijskom postajom Križevci, a svojim su ju dolaskom podržali pročelnica Službe ureda župana Koprivničko-križevačke županije Melita Ivančić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Koprivničko-križevačke županije Željka Koluder Vlahinja, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije Verica Rupčić, zamjenik gradonačelnika grada Križevaca Mario Martinčević, pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam  grada Križevaca Sandro Novosel te 1.d razred Srednje škole Ivan Seljanec Križevci sa stručnom suradnicom Maja Bakša Žeđa.

Na javnoj akciji dijelili su se informativni materijali svih sudionika u akciji te su  građani  mogli dobiti informacije o načinu prijave nasilja u obitelji i kome se obratiti za pomoć i podršku.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama,  obilježava se u spomen na 22. rujan 1999. kada su na zagrebačkom općinskom sudu ubijene tri žene – supruga u brakorazvodnoj parnici, njezina odvjetnica i sutkinja.

Osnovni cilj obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama je senzibiliziranje društva na problematiku nasilja nad ženama te slanje jasne poruke da živimo u društvu koje ne tolerira nasilje ni u kakvom obliku. Problem nasilja nad ženama ne smije ostati tajna već o toj temi treba javno govoriti, problem osvijestiti, a društvo i institucije, koje bi se time trebale intenzivno baviti, potaknuti na međusobnu suradnju i aktivnost.

Javna akcija dio je aktivnosti  projekta “Aktivno protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji” kojeg financijski podržava Grad Križevci i Koprivničko – križevačka županija.