Javnom akcijom obilježen 22.02. Europski dan žrtava kaznenih djela

U ponedjeljak 20.02. 2017.g. u Koprivnici na Zrinskom trgu Udruga”HERA” u suradnji sa Međuresornim timom Koprivničko-križevačke županije za prevenciju nasilja u obitelji i nasilja nad ženama organizirala je javnu akciju povodom obilježavanja 22.02. Europskog dana žrtava kaznenih djela.

U skladu s Nacionalnom strategijom razvoja sustava podrške žrtvama i svjedocima u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2016. do 2020. godine i Direktivom 2012/29/EU Europskog Parlamenta i Vijeća o uspostavi minimalnih standarda za prava, potporu i zaštitu žrtava kaznenih djela, nadležna tijela država članica imaju obvezu poduzimati preventivne mjere s ciljem podizanja svijesti o pravima žrtava kaznenih djela kao i o drugim odredbama ove Direktive. To podrazumijeva provedbu javnih kampanja i drugih oblika senzibilizacije građana u suradnji s odgovarajućim organizacijama civilnog društva i ostalim nadležnim državnim tijelima. Javna akcija je stoga u potpunosti imala svrhu preventivnog djelovanja te podizanja svijesti o pravima žrtava kaznenih djela.

Cilj javne akcije je bio upoznavanje građana/ki o sustavu podrške žrtvama i svjedocima u Koprivničko – križevačkoj županiji te upoznavanje građana/ki o pravima.

Tijekom javne akcije građani/ke  dobili su  informacije o načinu prijave kaznenog djela, gdje i kome se žrtve mogu obratiti, gdje dobiti savjet i podršku, te su dijeljeni letci i edukativni materijali svih sudionika u akciji.

Javnu akciju su podržali župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić, zamjenica gradonačelnika Koprivnice Melita Samoborec, viša sudska savjetnica Općinskog suda Koprivnica Marina Rengel Brlečić, sudac prekršajnog suda Koprivnica Dario Kuzmić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Željka Koluder Vlahinja, djelatnice Policijske uprave Koprivničko-križevačke, predstavnik/ca udruge “Bolje sutra” osoba s invaliditetom grada Koprivnice te brojni mediji.

Javna akcija je dio aktivnosti projekta “Podrška žrtvama i svjedocima” financiranog od strane Ministarstva pravosuđa.

Projekt “Podrške žrtvama i svjedocima” ima za osnovni cilj razvoj sustava podrške žrtvama i svjedocima u Koprivničko-križevačkoj županiji, s obzirom da u županiji nisu osnovani odjeli za podršku žrtvama i svjedocima.  Specifični ciljevi projekta su pružanje emocionalne podrške svjedocima, žrtvama i po potrebi članovima njihovih obitelji,  informiranje žrtava o njihovim pravima, te osiguravanje  psihosocijalne podrške žrtvama i pravno savjetovanje.