Udruga HERA

Vijesti

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se 10. prosinca, na dan kada je potpisana Opća deklaracija o ljudskim pravima 1948. godine kojim je po prvi puta u povijesti čovječanstva priznato pravo svih ljudi na “život, slobodu i sigurnost… bez ikakvih razlika”.

Danom ljudskih prava završava i međunarodna kampanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, pokrenuta 1991. godine, koja svake godine započinje 25. studenog, Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i u okviru koje se obilježava i 1. prosinca – Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, 6. prosinca – godišnjica montrealskog masakra i 10. prosinca – Međunarodni dan ljudskih prava.

Ovogodišnji slogan Međunarodnog dana ljudskih prava je “Ljudska prava 365″. Ovogodišnji slogan, obuhvaća ideju da je svaki dan, Dan ljudskih prava. On slavi temeljnu tezu u Općoj deklaraciji da je svatko od nas, svugdje, u svako doba ima pravo na cijeli niz ljudskih prava, da ljudska prava pripadaju jednako za svakoga od nas i vežu nas zajedno kao globalnu zajednicu s istom idealima i vrijednostima.