Udruga HERA

Sudjelovanje na završnoj konferenciji projekta Novi početak

Vijesti

U prostorima PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije 15.svibnja  je održana završna konferencija projekta “Novi početak” kojoj su prisustvovali župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić i županijski pročelnici Maja Blažek i Darko Masnec.

Koprivničko-križevačka županija, kao jedna od županija koja nije imala osigurano sklonište za žrtve nasilja, sa svojim je stručnim službama provela sve potrebne aktivnosti kako bi se problem zbrinjavanja žrtava nasilja adekvatno riješio te je kao nositelj prijavila projekt pri Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Projekt je u stopostotnom iznosu financiran iz Europskog socijalnog fonda, a stručnu i tehničku pomoć u pripremi i provedbi projekta pružila je PORA Razvojna agencija KKŽ.

Voditelj projekta Darko Masnec osvrnuo se na provedene aktivnosti i naglasio kako je Koprivničko-križevačka županija kao vodeći partner uz Udrugu HERA Križevci – za zaštitu i promicanje ljudskih prava, bivši Centar za socijalnu skrb Križevci (Hrvatski zavod za socijalni rad Područni ured Križevci) i PORA-u Razvojnu agenciju KKŽ uspješno realizirala projekt vrijedan 1,2 milijuna eura koji će pružiti adekvatnu zaštitu svima u potrebi.

Župan Koren je istaknuo kako je uspostavom sigurne kuće osiguran adekvatan mehanizam zaštite žrtava nasilja, što je česta pojava i velik problem u našem društvu. Predsjednica Udruge HERA Marina Švagelj Jažić dodala je kako postoji potreba za sigurnom kućom, odnosno skloništem za žrtve nasilja, što je i preporuka Vijeća Europe, te kako je u prošloj godini ona brojila 40 korisnika, 17 žena i 23 djece. Ukupno je bilo 115 zahtjeva za skloništem, uglavnom s područja drugih županija, što dovoljno govori o važnosti ove problematike, a novi prostori u kojima djeluje sigurna kuća potpuno su opremljeni za pružanje adekvatnog smještaja. Trenutno ima 14 smještajnih kapaciteta, a nadaju se da će u budućnosti biti i više. Predsjednica Švagelj Jažić ujedno je zahvalila PORA-i na stručnoj i tehničkoj pomoći, kao i Županiji na podršci u nastavku projekta, dodavši kako je potrebno da se na državnoj razini osigura kontinuirano financiranje ovakvih usluga, pozvavši sve uključene institucije na daljnju suradnju.

Ravnateljica PORA-e Melita Birčić također je izrazila zadovoljstvo što je ovaj hvalevrijedan projekt priveden kraju, dodavši kako je podrška u realizaciji osigurana kroz projekt „UZ PORU PO POTPORU“ čime se nastoji javnopravnim tijelima pomoći u većem povlačenju EU sredstva. Partnerstvo i suradnja na ovom projektu dokaz su da je napravljen odličan posao, naglasila je ravnateljica Birčić, te dodala kako su pružili stručnu i tehničku pomoć za čak šest projekata iz područja socijalnih usluga vrijednih 4,2 milijuna eura. Čestitala je svima uključenima te izrazila želju na nastavkom uspješnih suradnji na dobrobit građana.