Udruga HERA

Sudjelovanje na predavanju Nevidljiv kriminalitet: opasnosti na internetu i izazovi za žrtve kaznenih djela

Vijesti

22 veljače 2024. sudjelovale smo povodom Europskog dana zaštite žrtava kaznenih djela na predavanju “Nevidljiv kriminalitet: opasnosti na internetu i izazovi za žrtve kaznenih djela koje se održalo putem ZOOM platforme.
Predavanje je bilo namijenjeno stručnjacima koji rade sa žrtvama kaznenih djela, ali i svima onima kojima bi bilo korisno čuti praktične smjernice za zaštitu i osiguravanje sigurnosti na internetu.
Predavanje se usmjerilo na prikaz virtualnog prostora kao dimenzije gdje se sve češće događa nevidljiv kriminalitet i koje sve oblike može imati. Uz prikaz europskog i hrvatskog zakonodavnog okvira govorilo se o pojavnim oblicima kaznenih djela na internetu od krađa, prijevara i iznuda, do govora mržnje, krađe identiteta i kaznenih djela na štetu djece i mladih.
Poseban osvrt bio je na starije osobe kao sve češće žrtve virtualnog kriminaliteta i na praktične smjernice i informacije o tome kako se zaštititi na internetu. Također, prikazana su skustva žrtava s linije NPC-a kao i statistiku relevantnih poziva.
Sudionici su imali priliku sudjelovati u vježbama i aktivnostima kojima su i praktičnije mogli i upoznati problematiku ove vrste kriminaliteta.
Možda je grafika koja prikazuje Jedna osoba i tekst