Udruga HERA

Povodom kampanje Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama održana besplatna projekcija filma Veće od traume

Vijesti

Jučer je u Kino Velebit u sklopu aktivnosti Ženskog filmskog festivala i Inicijative Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama održana Besplatna projekcija filma Veće od traume redateljica i scenaristica Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski.
Film prati skupinu žena silovanih i zatočenih u Domovinskom ratu koje vlastitim primjerom, kroz nekonvencionalni program osnaživanja, dokazuju da je rast nakon traume moguć te da nije potrebno zauvijek ostati u ‘zatvorenoj kutiji’ dijagnoze PTSP-a.
Film Veće od traume govori o važnosti psihološke i društvene rehabilitacije i vraćanju dostojanstva ženama žrtvama ratnih silovanja.
Film je do sada dobio 22 domaće i međunarodne filmske nagrade, među kojima su 4 nagrade publike, Srce Sarajeva za ljudska prava, nagrada filmskih kritičara Oktavijan. Prvi je to film koji je osvojio Zlatnu arenu za najbolji film.
Uvodno je prije filma održana kratka panel rasprava koju je vodila Marina Švagelj Jažić, a o važnosti psihološke i društvene rehabilitacije govorila je psihologinja i psihoterapeutkinja Nina Hrenić. O filmu te kampanji Milijarda ustaje govorila je Rada Borić, regionalna koordinatorica inicijative Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama.