Udruga HERA

Vijesti

U utorak 29.05.2018.g. u Policijskoj upravi Koprivničko-križevačkoj održana je sjednica Županijskog međuresornog tima za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama o pravima i zaštiti žrtava nasilja te uspostavi mreže podrške za žrtve i svjedoke u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Svrha tematske sjednice bila je predstavljanje programa “Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela” u Koprivničko-križevačkoj županiji, te razvoj multidisciplinarnog pristupa podrške za žrtve i svjedoke. 

Na sjednici su sudjelovale:predstavnice i djelatnice Općinskog suda Koprivnica, Prekršajnog suda Koprivnica, Općinskog državnog odvjetništva Koprivnica, Policijske uprave Koprivničko-križevačke, Centra za socijalnu skrb Đurđevac i KriževciZavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije, Opće bolnice Koprivnica (ravnateljstvo i odjel psihijatrije) te “HERE” Križevci. Tematskoj sjednici sudjelovala je i voditeljica Samostalne službe za podršku žrtvama i svjedocima, Ministarstva pravosuđa, Nikica Vidmar Hamer koja je govorila o važnosti razvoja sustavne podrške za žrtve i svjedoke te izmjenama KZ-a i pojedinačnoj procjeni žrtve.

Voditeljica programa predstavila je aktivnosti i rezultate pružanja usluge podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela u Koprivničko-križevačkoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Tom prilikom istaknuti su i primjeri dobre prakse, posebno suradnja policije, državnog odvjetništva i HERE, gdje je dobrom i pravovremenom reakcijom službenika pružena potpora i pomoć žrtvi obiteljskog nasilja.

Tematsku sjednicu organizirali su Županijski međuresorni tim za prevenciju i suzbijanje nasilja nad ženama i nasilja u obitelji Koprivničko-križevačke županije te udruga “HERA” Križevci – za zaštitu i promicanje ljudskih prava.
Tematska sjednica dio je aktivnosti projekta “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela” kojeg provodi kojeg provodi Ženska soba, te partnerske organizacije “HERA” Križevci, Delfin Pakrac, Deša Dubrovnik, Informativno pravni centar Slavonski Brod, Udruga Zvonimir Knin, Udruga za podršku žrtvama i svjedocima, Centar za građanske inicijative Poreč, S.O.S. Virovitica, Ženska grupa Karlovac “Korak”, SOS telefon za žene žrtve nasilja Krapinsko-zagorske županije. Program se provodi uz financijsku podršku Ministarstva pravosuđa.