Udruga HERA

Vijesti

U utorak 03.11.2020.godine održana je sjednica Vijeća za prevenciju Grada Križevci. Sjednicu je otvorio predsjednik Vijeća za prevenciju Danijel Šaško nakon čega je načelnik Policijske postaje Križevci Ivan Pukec iznio Analizu stanja sigurnosti na području Policijske postaje Križevci.
„Stanje sigurnosti na području Policijske postaje Križevci je zadovoljavajuće,“ naglasio je načelnik Pukec te dodao kako su brojke u ovoj godini manje naspram prošle godine.
Tako je primjerice u prvih devet mjeseci ove godine zabilježeno 217 kaznenih djela dok ih je prošle godine bilo 271. Iz domene općeg kriminaliteta zabilježena su 104 kaznena djela što je jednako kao i prošle godine, evidentirano je 35 kaznenih djela zlouporabe droge dok ih je prošle godine bilo 54, 57 kaznenih djela maloljetničke delikvencije što je smanjenje za 3 u odnosu na 2019. godinu te 9 kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta dok je prošle godine takvih kaznenih djela bilo 38.
Evidentirane su 92 prometne nesreće i to niti jedna s poginulom osobom dok ih je prošle godine bilo 112 od čega je jedna bila s poginulom osobom. Također, utvrđeno je 4320 prometnih prekršaja što je povećanje za 2876 prekršaja u odnosu na 2019. godinu, od čega se najveći dio, čak 2101 odnosi na prekoračenje brzine.
Što se tiče javnog reda i mira, evidentirana su 23 prekršaja protiv javnog reda i mira dok ih je prošle godine bilo 47, kao i 56 prekršaja nasilja u obitelji naspram 2019. godine kada je evidentiran 51 prekršaj.
Načelnik Pukec istaknuo je zadovoljstvo ovim brojkama i pohvalio suradnju Grada Križevaca i Policijske postaje Križevci, posebice u vrijeme lockdowna u ožujku.
Predsjednica Udruge „HERA“ Križevci Marina Švagelj Jažić izvijestila je okupljene o provođenju programa NISI SAMA – unaprjeđenje usluga osnaživanja i savjetovanja žrtava obiteljskog nasilja koji provodi u partnerstvu s Gradom Križevcima i Centrom za socijalnu skrb Križevci, a odobren je za financiranje od strane Ministarstva reda, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike krajem lipnja ove godine. Ovaj trogodišnji program usmjeren je na podizanje standarda kvalitete pružanja stručne pomoći i podrške, psihosocijalnog i pravnog savjetovanja te grupa podrški, radionica i edukacija namijenjenih jačanju samopouzdanja i povećanju mogućnosti zapošljavanja žena žrtava nasilja, žena koje su izašle iz skloništa i drugih socijalno osjetljivih skupina (dugotrajno nezaposlene žene, u riziku od siromaštva).
Članovi Vijeća za prevenciju govorili su i o izradi Strategije zaštite od nasilja u obitelji Grada Križevaca kojom će se osigurati kontinuitet provedbe mjera i aktivnosti na području zaštite od nasilja u obitelji na području Križevaca. Križevci će izradom ovog važnog dokumenta postati drugi grad u Hrvatskoj koji će imati Strategiju zaštite od nasilja u obitelji Grada Križevaca.