Udruga HERA

Vijesti

U prostorima županijske uprave u Koprivnici danas je održan peti sastanak projektnog tima projekta “Novi početak” kojemu su prisustvovali predstavnici Koprivničko-križevačke županije kao korisnika, projektnih partnera Udruge HERA Križevci i Centra za socijalnu skrb Križevci te PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije.

Na sastanku se razgovaralo o tekućim aktivnostima, a u sklopu projekta zaposlena su tri djelatnika, čime je Sigurna kuća u potpunosti profunkcionirala. Zaposleni su socijalni radnik, stručni savjetnik za rad sa žrtvama nasilja i asistent u skloništu. Sigurna kuća trenutno se nalazi u unajmljenom prostoru te se preko projekta financira provremeni najam tog prostora i režije. Za sigurnu kuću je nabavljen i dio opreme, a riječ je o kućanskim aparatima i računalima.

Procedura oko postupka javne nabave za radove na uređenju sigurne kuće još uvijek je u tijeku,a uskoro se očekuje početak radova. Kreće se i s nabavom za osiguravanje prehrambenih namirnica i higijenskih potrepština za korisnike, a planira se i nabava automobila za potrebe Sigurne kuće. Na sastanku je također dogovoreno da se 12. svibnja virtualnim putem održi početna konferencija.

Preko projekta “Novi početak” sredstvima Europskog socijalnog fonda osigurano je 9,2 milijuna kuna za unaprjeđenje sustava podrške, prevencije i zaštite od nasilja nad ženama, jačanje kapaciteta stručnjaka koji rade sa ženama žrtvama nasilja i žrtvama nasilja u obitelji, te podizanje svijesti javnosti o pravima žrtava nasilja. U sklopu ovog projekta, koji je započeo u studenom 2020. i traje 30 mjeseci, planira se urediti i opremiti prostor sigurne kuće za žrtve nasilja u obitelji na području Koprivničko-križevačke županije.