Udruga HERA

Održan okrugli stol u Bjelovaru

Vijesti

28. ožujka 2023. godine u suradnji sa Ženskom sobom u prostoru Županijskog suda u Bjelovaru organizirale okrugli stol i predstavljanje publikacije istraživanja „Žrtve kaznenih djela u hrvatskom kaznenopravnom sustavu – rezultati istraživanja i iskustva iz prakse“. Na okruglom stolu sudjelovali/e su suci i sutkinje Županijskog i Općinskog suda u Bjelovaru, predstavnici/e Općinskog državnog odvjetništva Bjelovar, Policijske uprave Bjelovarsko-bilogorske, Zavoda za socijalnu skrb Bjelovar te organizacija civilnoga društva Iris Bjelovar i SOS Rijeka.
Radi se o istraživanju koje obuhvaća različita područja poput pitanja provedbe pojedinačne procjene, upućivanje žrtava na prava i ostvarivanje prava sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku, primjeni Zakona o novčanoj naknadi žrtvama kaznenih djela, ispitivanje žrtava putem audio-video uređaja i slično. U njima je sudjelovalo 177 osoba i to predstavnici policije, državnog odvjetništva, sudova, organizacija civilnoga društva, žrtve kaznenih djela i drugi relevantni dionici.
Okrugli stol održan je u okviru projekta „Organizacije civilnoga društva kao ključni akteri u standardizaciji sustava za podršku žrtvama i svjedocima/kinjama kaznenih djela“ provodi Ženska soba u partnerstvu s Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima, Hrvatskim pravnim centrom i partnerskom organizacijom s Islanda, Samtok um kvennaathvarf (The Women’s Shelter).