Udruga HERA

Izjava organizacija za prava žena povodom nasilja iz mržnje u Vukovaru

Vijesti

Izjava organizacija za prava žena u povodom nasilja iz mržnje u Vukovaru
SVIM MEDIJIMA
Vukovar, 12.01.2024.
Prošli tjedan, 6. siječnja 2024. prema informacijama iz medija u Vukovaru se dogodio brutalan fizički napad na maloljetne osobe u dobi 15 i 16 godina. Prema napisima iz medija troje napadnutih dječaka je hospitalizirano na odjelu dječje kirurgije te je dvoje zadržano u bolnici; „jedan ima teže tjelesne ozljede, frakturu lubanje i kosti lica, a drugi ima lakše tjelesne ozljede kao što su kontuzije glave, trbuha i prsnog koša” prema navodima iz medija. Napad se dogodio nakon što su napadači čuli da dječaci govore ekavicom te su im vikali za vrijeme napada „Delije“, što jasno ukazuje da se radi o napadu motiviranom mržnjom na temelju nacionalnog podrijetla.
Ženske organizacije podržavaju u potpunosti zahtjeve roditelja žrtava ovog brutalnog napada i prosvjed koji će se održati sutra.
Smatramo da su za nasilje i za ovaj slučaj odgovorni nefunkcionalni sustav i nedostatak institucionalne podrške borbi protiv nasilja. Još jednom upozoravamo na alarmantnu prisutnost nasilja u društvu i nereagiranje sustava.
Na prijavljeni napad policija i Državno odvjetništvo nisu reagirali adekvatno te ovaj napad nije prepoznat kao zločin iz mržnje na temelju nacionalnog podrijetla. Naime, već je uslijed medijskog izvještavanja o slučaju promijenjena kvalifikacija djela, ali napadači se još uvijek ne terete za počinjenje kvalificiranih oblika kaznenih djela iz mržnje, unatoč javnosti dostupnim informacijama o opisu napada iz kojih je jasno vidljivo da su djela motivirana mržnjom na temelju nacionalnog podrijetla.
Upravo je zabrinjavajući izostanak prepoznavanja specifičnih oblika nasilja kao što je zločin iz mržnje, koji predstavljaju osobitu društvenu opasnost te su za njih propisane strože sankcije Kaznenim zakonom, a čija primjena redovito izostaje.
Svakodnevno svjedočimo nasilju u svim segmentima privatnog i javnog života na koje država unatoč postojećim zakonima, strategijama i protokolima ne nalazi adekvatan odgovor.
Izražavamo podršku žrtvama ovog brutalnog napada i njihovim roditeljima i osuđujemo propuste institucija te sve pokušaje opravdavanja ovog zločina i okrivljavanja žrtava.
Također tražimo sustavnu edukaciju i senzibilizaciju policije, pravosudnih organa i javnosti te podsjećamo na hitnost uvođenja građanskog odgoja u školama kako bi kroz obrazovni sustav poticali mlade na nenasilničko ponašanje i prihvaćanje različitosti.
Izjavu potpisuju:
Udruga žena Vukovar
Ženska mreža Hrvatske:
Autonomna ženska kuća Zagreb
Centar za ženske studije
Center for Civil Courage – HRABRE SESTRE
Centar za građanske inicijative Poreč
Centar za žene ROSA
Delfin Zamir
Centar za društveno-humanistička istraživanja Zadar
Centar Idem Ija Mali Lošinj
DEŠA Dubrovnik
Udruga Domine– organizacija za promicanje ženskih prava
Koordinacija ženskih grupa SEKA
Lezbijska grupa Kontra
OAZA Beli Manastir
Projekt građanske demokratske inicijative Beli Manastir – P.G.D.I.
SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava
SOS Virovitica
TARA Ličko Petrovo selo
Udruga Brod
HERA Križevci – za zaštitu i promicanje ljudskih prava
Udruga žena Dalj
Udruga Žena Nit Korenica
Udruga Bolja Buducnost
Udruga žena Vukovar
Ženska grupa Donji Lapac
Ženska grupa Split
Ženska pomoć sada – SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja
ŽENSKA UDRUGA IZVOR Tenja
Ženska sekcija SSSH
Udruga Adela Osijek
CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje
Feministički kolektiv K’o žena Radio show “K’o žena”
Sigurna mjesta
Šibenska udruga mladih ŠUM i KU Fotopoetika
U Dobroj Vjeri
Udruga Domino
Udruga Sofija za osnaživanje, zaštitu i promicanje ljudskih prava
Solidarna – zaklada za ljudska prava i solidarnost
Ženska grupa Karlovac Korak- Odjel za razvoj i projekte