U Srednjoj gospodarskoj školi Križevci obilježen Europski dan borbe protiv trgovine ljudima

Povodom obilježavanja 17.10. Europskog  dana borbe protiv trgovanja ljudima, u sklopu Savjetovališta za mlade Udruga HERA u suradnji s  policijskim službenicama za prevenciju Policijske uprave Koprivničko-križevačke u utorak, 13. listopada, održala je radionice za 36 učenika četvrtih razreda Srednje gospodarske škole  Križevci.

Cilj ove radionice je pobliže upoznavanje s pojmom “Trgovanje ljudima”,koji predstavlja vrbovanje, kupnju, prodaju, predaju, prijevoz, poticanje ili posredovanje u kupnji, prodaji ili predaji, pružanje utočišta i prihvat osoba, uporabu sile, prijetnju uporabom sile ili drugim oblicima prinude, otmice, prijevare, zlouporabe položaja ili ovlasti da bi se došlo do pristanka osobe koja ima kontrolu nad drugom osobom, u svrhu iskorištavanja koje minimalno uključuje korištenje osoba u prostituciji ili druge oblike seksualnog iskorištavanja, prisilan rad ili usluge, ropstvo, postupke slične ropstvu, trgovanje organima i drugo. Trgovanje ljudima iz dana u dan postaje sve veći problem diljem svijeta pa tako i kod nas. Na ovoj smo radionici srušili predrasude da se ovaj problem događa u nekim drugim gradovima, dugim državama i samo od strane nepoznatih ljudi.

Ovom prilikom učenicima smo prikazali kratki film “Dvije djevojčice” koji prati život dviju djevojčica: od snova o budućnosti kao djece do prevare od strane osoba kojima su vjerovale i koji su ih uveli u lanac prostitucije.

Nastojali smo učenike pobliže upoznati s izazovima i opasnostima koje ih čekaju na njihovom putu nakon završetka škole, posebice kad krenu u potragu za zaposlenjem. Također upoznali smo ih i s mjerama koje mogu poduzeti kako bi se adekvatno zaštitili od ovog, jednog od najbrže rastućih zločina današnjice koji se smatra modernim oblikom ropstva 21. stoljeća.