Udruga HERA

Vijesti

Na današnji dan, 8. ožujka 1857. godine u New Yorku su u štrajk stupile tekstilne radnice zahtijevajući bolje uvjete rada za žene. Istog dana na istom mjestu, ali pedesetak godina kasnije – 8. ožujka 1908. godine ponovno je došlo do štrajka žena. Radnice su najprije bile zatvorene u tvornici iz koje nisu mogle izaći, a potom je izbio požar, prilikom čega je 129 žena izgubilo živote. U sjećanje na ovaj događaj, godinu dana kasnije, 1909. u New Yorku je po prvi put obilježen 8. ožujak, Dan žena!

Na današnji dan se slave žene diljem svijeta, sve njihove borbe, porazi i pobjede, slave se njihovi ekonomski, socijalni i politički uspjesi, do kojih nije bilo lako doći, i ta borba još uvijek traje.

Iako se  danas Dan žena svodi na poklanjanje cvijeća, poneku lijepu riječ ili gestu,  nekad je ovaj dan značio mnogo više, predstavljao je dan borbe, dan izlaska iz patrijarhalnih okvira reakcionarne povijesti koja je žene stoljećima tretirala kao građane drugog reda. Zato je važno ovom danu dati pravo značenje, u ime svih nepokorenih žena koje su se borile, za borbe iza nas.

Iza nas je 164 godine teških borbi za prava, ne prava žena nego prava koja trebaju pripadati svakome, jer prava su nedjeljiva, ona su jedinstvena bez obzira na spol.  Za žene koje su se izborile da danas imamo pravo glasa, da imamo pravo na rad i plaču za taj rad, da imamo pravo na jednakost, na vlasništvo, da biramo i budemo birane, da se školujemo, da same odlučujemo o sebi.

I nakon teških borbi netko bi rekao da imamo sve, ali iako imamo pravo glasa malo nas je na mjestima odlučivanja, uvjeti rada su bolji, ali smo za isti posao manje plaćene u odnosu na muške kolege. Žene i dalje čine najveći broj nezaposlenih. Imamo pravo naslijeđa i posjedovanja imovine, ali posjedujemo samo 2% svjetske imovine. Imamo pravo na školovanje, ali činimo 60% nepismenih u svijetu. Imamo pravo na izbor partnera, ali ne i na pogrešku u odabiru jer u obiteljskom nasilju žene su najčešće žrtve, a njihova zaštita još uvijek nije zadovoljavajuća. Imamo dokumente koji nam jamče ravnopravnost i zaštitu no nedostaje dosljednost u primjeni tih dokumenata. I zbog toga još je mnogo borbi ispred nas. Za sve  žene i borbe koja nam predstoje do pune ravnopravnosti.