Udruga HERA

Uloga osobe od povjerenja u pratnji žrtve ili svjedoka kaznenog djela

Vijesti

Uloga osobe od povjerenja u pratnji žrtve ili svjedoka kaznenog djela

Žrtva ima pravo na pratnju osobe od povjerenja od trenutka podnošenja kaznene prijave pa sve do pravomoćnog okončanja kaznenog postupka, i to pri poduzimanju svih radnji u kojima sudjeluje (u policiji, Državnom odvjetništvu i na sudu).Za žrtve kaznenih djela ta socijalna podrška može doći putem osobe od povjerenja, čija je jedna od temeljnih uloga smanjenje stresa kod žrtava i utjecaj na stabilizaciju žrtve prilikom odlaska na sud. Podrška osobe od povjerenja, pružanje informacija, davanje odgovora na pitanja na koja žrtva sama ne može pronaći odgovor zbog straha i teškoga emocionalnog stanja (npr. „što akopočnem plakati”, „smijem li tražiti pauzu”, „smijem li sada otići na toalet”) uvelike doprinosi smanjenju stresa kod žrtava i olakšava im postupak boravka na sudu i svjedočenje.Sudjelovanje u sudskom postupku za žrtve i svjedoke/inje može biti stresno i nelagodno iskustvo. Pružanjem pomoći u sudskom postupku nastojimo smanjiti nelagodu, strah i stres, osigurati povjerenje u pravosudni sustav te osigurati učinkovitije ostvarivanjezakonskih prava žrtava kaznenih djela.Javite nam se na 048 271 335 i/ili info@udruga-hera.infoMreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke/inje kaznenih djela je mreža od 11 organizacija civilnog društva koje pružaju pomoć i podršku žrtvama i svjedocima/kinjama kaznenih djela (i prekršajnih djela nasilja u obitelji) na području 13 županija u kojima nisu osnovani odjeli za podršku žrtvama i svjedocima.Program financijski podržava Ministarstvo pravosuđa i uprave Republike Hrvatske.