Udruga HERA potpisala Deklaraciju o borbi protiv trgovine ljudima

19.12. u maloj viječnici Grada Križevci Udruga HERA Križevci potpisala je Balkansku deklaraciju o trgovini ljudima i eksploataciji ljudskih bića, koja se odvija u okviru projekta Balkans ACT (Against Crime of Trafficking) Now!

 

Cilj Balkanske deklaracije o trgovini ljudima i eksploataciji ljudskih bića je poticanje daljnjeg razvitka nacionalne, regionalne i internacionalne suradnje, promocija konkretnih mjera i standarda, najbolje prakse i mehanizama za borbu protiv trgovine ljudima. Pored toga, ovaj dokument odnosi se i na prevenciju kaznenog djela trgovine ljudima, zaštitu i pomoć žrtvama ovog oblika kriminala, te suradnju s državnim tijelima. Poseban naglasak stavljen je na isticanje međunarodnih obaveza država koje se odnose na suzbijanje ovog gnjusnog zločina..

Prisutnima se u ime HERE obratila predsjednica Udruge Marina Švagelj Jažić , a o samom projektu,  Deklaraciji kao i problematici trgovanja ljudima govorio je Munir Podumljak ispred  Partnerstva za društveni razvoj koji su i nositelji ovog projekta za Hrvatsku. Nakon pitanja i rasprave Deklaraciju je u ime udruge HERA potpisala predsjednica udruge.

U ime Grada Križevaca prisutna je bila gđa. Željka Rašidović iz Upravnog odjela društvenih djelatnosti  kao i predstavnici Policijske postaje Križevci, Centra za socijalnu skrb, Gradskog savjeta mladih, Radia Križevci te udruge Zora iz Čakovca..

Deklaraciju su potpisale organizacije uključenje u provođenje projekta – ASTRA – Akcija protiv trgovine ljudima (Srbija), Partnerstvo za društveni razvoj (Hrvatska), MFS EMMAUS (Bosna i Hercegovina) i Otvorena porta – La Strada (BJR Makedonija) kao i suradničke organizacije na projektu, Udruga žena Vukovar i ZORA iz Čakovca te S.O.S. Virovitica i DELFIN Pakrac, organizacije koje na ovom problemu rade od samog početka u RH, a kojima se sada pridružila i udruga HERA Križevci.

U  idućim mjesecima raditi će se na intenzivnom uključivanju drugih organizacija civilnoga društva u regiji, a očekuje se da će dokument poduprijeti deseci europskih organizacija.

Balkansku deklaraciju o borbi protiv trgovine ljudima možete u cijelosti pročitati ovdje!