Trening – Nasilje i diskriminacija prema ženama s invaliditetom

Ženska soba organizirala je u Hotelu Terme Jezerčica od 03. do 05. 07. 2013., trodnevni trening na temu “Nasilje i diskriminacija prema ženama s invaliditetom“. Trening je održan u sklopu projekta “Centar za žrtve seksualnog nasilja” koji Ženska soba provodi u suradnji s Gradom Zagrebom  – Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, a kojeg financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.Ispred udruge HERA treningu je sudjelovala predsjednica udruge Marina Švagelj Jažić.

Trening je bio namijenjen predstavnicama organizacija civilnog društva koje rade direktno sa ženama žrtvama nasilja u skloništima i savjetovalištima diljem Hrvatske, kao i predstavnicama organizacija osoba s invaliditetom te predstavnicama institucija.

Trening su facilitirale dr. sc. Maja Mamula, Maja Vukmanić i Antonija Hojt Ilić iz Ženske sobe, a Maja Mamula, koordinatorica Ženske sobe održala je izlaganje na temu: Nasilje nad ženama s invaliditetom – pregled situacije u Hrvatskoj. Gošće predavačice bile su Mira PekečKnežević, zamjenica Pravobraniteljice za ravnopravnost osoba s invaliditetom i Martina Krnić Piktija, stručna savjetnica za pravna pitanja iz Ureda Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova koje su iznijele iskustva u radu Ureda. Nadalje, izlaganje su imale i Marica Mirić, koordinatorica projekata SOIH-a, i Štefica Roginić, voditeljica SOS telefona za žene s invaliditetom žrtve nasilja koje su predstavile iskustva u radu SOIH-a i SOS telefona. Osobna iskustva u životu i radu o nasilju i diskriminaciji žena s invaliditetom iznijele su Mira Katalenić, predsjednica Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet i Gordana Jurčević, predsjednica SOIH Mreže žena s invaliditetom.

Osim izlaganja, bilo je vježbi i rada u grupama kako bi se donijele preporuke o specifičnostima u radu i mogućnostima poboljšanja u direktnom radu sa ženama s invaliditetom žrtvama nasilja, ali i aktivne suradnje i razmjene iskustava organizacija civilnog društva koje rade sa ženama žrtvama nasilja i samih organizacija osoba s invaliditetom.